Nije statut

Kordić se ispričao građanima: Prekid sjednice Gradskog vijeća ima širi kontekst

Županijska kriza se 'prelila' na Grad Mostar, smatra gradonačelnik Mostara komentirajući
Vijesti / Politika | 30. 10. 2023. u 08:46 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić ispričao se građanima jer se nije održala 37. sjednica Gradskog vijeća Grada Mostara.

Dnevni red sjednice nije dobio potrebnu većinu, za dnevni red glasovalo je 15 zastupnika, osam je bilo protiv i osam suzdržanih. Između ostalog na dnevnom redu trebale su se naći izmjene i usvajanje Statuta Grada Mostara, na što su pismom upozorili iz Američkog Veleposlanstva u BiH. 

Statut nije razlog otkazivanja sjednice

Gradonačelnik Kordić je u Dnevniku Radiotelevizije Herceg-Bosne, je rekao da Statut nije razlog zbog kojeg dnevni red nije dobio podršku, Statut je bio jedna od točaka dnevnog reda, a o njemu nisu stigli ni raspravljati.

''U pokušaju da gradonačelnik doda na dnevni red četiri točke dnevnog reda, a radilo se o pomoći Domu zdravlja Mostar u kontekstu da smo kao osnivač htjeli osigurati financiranje kako bi građani imali normalnu zdravstvenu uslugu. Kao osnivač imamo obvezu brinuti se o njemu i htjeli smo napravi pozajmicu dok Zavod zdravstvenog osiguranja ne riješi probleme'', rekao je Kordić.

Dodaje kako su sve točke koje su predložene tehničke prirode.

Širi kontekst

''Bošnjačka strana to nije prepoznala kao potrebu i glasala je protiv. To je na hrvatskoj strani izazvalo revolt da se ne može tako ponašati, da skida točke s dnevnog reda bez razloga i zbog takve situacije pao je kompletan dnevni red'', rekao je Kordić govoreći kako to nema veze sa statutom.

''To ima možda širi kontekst, formira se i županijska Vlada i sve su razine povezane. Meni je žao i s moje strane isprika građanima, nadam se da ćemo steći dovoljno snage i mudrosti da radimo dalje'', rekao je Kordić.

Ranije se oglasio i predsjednik Gradskoga vijeća Grada Mostara Salem Marić, a kao glavne razloge prekida sjednice smatra pitanje Statuta Grada Mostara te neke točke za koje HDZ BiH ne bi mogao dobiti većinu.

''Mislim da je glavni razlog neizglasavanja dnevnog reda same sjednice bilo pitanje Statuta Grada Mostara koje je i dalje za HDZ neprihvatljivo da ga se usvoji dok se ne završi izmjena Izbornoga zakona'' - prokomentirao je Marić za Fenu prekid sjednice Gradskoga vijeća prilikom rasprave o dnevnom redu jer je došlo do suprotstavljenih mišljenja pojedinih političkih opcija.

Drugi razlog neizglasavanja dnevnoga reda, po njemu je, da je HDZ uvidio da neke točke na dnevnom redu neće dobiti većinu, a među njima on vidi Odluku o davanju suglasnosti na prijedlog Sporazuma o rješavanju sudskih sporova između Grada Mostara i Javnog poduzeća ''Elektroprivreda HZ HB'' d.d. Mostar putem sklapanja sudske nagodbe. 

Mariću je žao što je propala sjednica jer su, kako kaže, vijećnici imali jako puno ozbiljnih tema.

Prozivanja na sjednici

Podsjetimo, uoči glasovanja za dnevni red, Silvio Bubalo (HRS) zatražio je kratku pauzu, a onda je ishod sastanka ispred kluba Hrvata prezentirao HDZ-ov Vlatko Marinović, koji je poručio kako su u klubu donijeli jednoglasnu odluku da glasuju protiv ili suzdržano za dnevni red sjednice.

Okrivio je Marića za nepripremljenost predsjednika Vijeća za ovu sjednicu. S obzirom na to da se predsjednik vijeća našao 'prozvan' da je nepripremljen, on je poručio kako je ''jasno da je nepripremljenost od gradonačelnika i gradske uprave''.

Inače, prema dnevnom redu sjednice, pred mostarskim vijećnicima trebala se naći se odluka o izmjeni i dopuni regulacijskog plana ''Centralna zona rekonstrukcija – Faza II'', odluka o donošenju regulacijskog plana Tekija i odluka o usvajanju Prijedloga izmjena i dopuna Provedbenog urbanističkog plana za područje od biskupove glavice do Partizanskog groblja.

Također, na dnevnom redu trebala se naći i odluka o usvajanju Nacrta Programa rasporeda javnih garaža, odluka o preraspodjeli novčanih sredstava i uvođenje novih pozicija u Proračunu Grada Mostara za 2023. godinu, kao i odluka o prodaji nekretnina u vlasništvu Grada Mostara.

Tijekom sjednice trebao se podnijet izvještaj o radu srednjih škola i dječjih vrtića za 2022./2023. godinu, priopćilo je Gradsko vijeće Grada Mostara.

Video: 37. sjednica Gradskog vijeća Grada Mostara saziv 2020-2024
Kopirati
Drag cursor here to close