Požari, slučajevi napada

Koliko je teško migrantima u BiH?

Da je sigurnosna situacija sve teža upozoravaju u policiji, sigurnosni stručnjaci, ali i sami migranti.
Gospodarstvo / Ulaganja | 10. 01. 2021. u 08:41 Bljesak.info
Požar u centru Blažuj izazvan otvorenim plamenom

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policija i dalje istražuje slučaj požara u migrantskom kampu u Blažuju. Nakon incidenta izmješteno je 50 migranata. Da je sigurnosna situacija sve teža upozoravaju u policiji, sigurnosni stručnjaci, ali i sami migranti.

Požari, slučajevi napada na bh. građane, ali i međusobni sukobi migranata utječu na stvaranje sve lošije sigurnosne situacije, unatoč činjenici da se većina migranata ponaša pristojno, te da ima samo jednu želju, a to je napustiti BiH i stići u Europsku uniju. Na tom putu preživljavaju brojne nedaće, poput ovog požara u Blažuju.

MIRZA HADŽIABDIĆ, glasnogovornik MUP-a KS izjavio je povodom požara u kampu Blažuj: “Prema preliminarnom nalazu vještaka do požara je došlo uslijed djelovanja otvorenim plamenom. U tijeku je istraga i ona će utvrdi radi li se o namjernoj paljevini ili je u pitanju samo nesretan slučaj''.

I migranti su nezadovoljni cjelokupnom situacijom.

“Ne znam, spavao sam”.

“Sve je borba između Pakistanaca i Afganistanaca. Tuča. Sigurnost nije problem, policija pazi”.

“S ljudima iz Bangladeša nema problema, kao ni s Pakistancima. Ali, uvijek je tu neki razbojnik kao predvodnik”.

“Nije dobra hrana, to je jedini problem”.

Armin Kržalić, stručnjak za sigurnost kaže da institucije nisu položile test o upravljanju migrantskom krizom. Napominje da se u BiH ne zna tko upravlja migrantskim centrima, a sigurnosna situacija je, kaže, kulminirala dolaskom zime.

“U tim centrima, kampovima sam sustav elektroinstalacija, pa aparati koji se koriste možda nisu urađeni ili čak ne znamo imaju li i samu upotrebnu dozvolu. Postoje određene grupe migranata koje su sklone nasilju. To je ono što zahtijeva da znamo tko su ti migranti. Da znamo njihov dosje i da takve grupe na jedan human način odvojimo kako ne bi dolazilo do sukoba”, objasnio je Kržalić.

I migranti su izloženi konstantnim opasnostima, podsjećaju u IOM-u. Procjenjuje se da se u nehumanim kampovima, šumama i napuštenim objektima nalazi do 3.000 migranata.

„Boravak na otvorenom u zimskom razdoblju, bez osnovnih uvjeta za život dovodi migrante i izbjeglice u veoma težak položaj. Ovo je humanitarna katastrofa. Zdravstvena, epidemiološka i sigurnosna. IOM je apelirao o tome svakodnevno, i ovim putem apeliramo na hitnuo alternativno rješenje kako bi se zbrinuli migranti i izbjeglice koji su na otvorenom“, navode iz IOM-a.

Nakon požara u Blažuju na svom twitter nalogu oglasio se i Šef misije Međunarodne organizacije za migracije u BiH Piter van der Overart. Zahvalio se na brzoj reakciji uz napomenu da je iz zapaljenog šatora izmješteno 50 migranata, prenosi BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close