Promocija EU vrijednosti

INTERA dovodi duh Europe u Mostar i Hercegovinu

Gospodarstvo / Ulaganja | 09. 05. 2021. u 22:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stari most u Mostaru večeras je, povodom Dana Europe, osvijetljen bojama Europske unije, ali i u bojama jedne od vrhunskih priča koje su pozicionirale Mostar na mapi regionalno značajnih gospodarskih središta - konferencije Connecto 2021 i INTERA Tehnološkog Parka.

Upravo je INTERA organizacija koja je dulje vremena središte promocije europskih vrijednosti, suradnje, sinergije i strateškog djelovanja u kontekstu realizacije nekoliko iznimno značajnih projekata sufinanciranih sredstvima Europske unije, a koji izravno doprinose povećanju broja radnih mjesta, novim tehnologijama u biznisu te podizanju svijesti o očuvanju okoliša.

Dan Europe prilika je i za ukazati na značaj do sada realiziranih projekata koji su doprinijeli unaprjeđenju gospodarskog okruženja u Hercegovini, ali i šire te koji su ojačali brojne segmente društva kroz primjenu inovacija i novih tehnologija u poduzetništvu, ali i otvaranje vrata za usvajanje novih znanja i praksi. Dokaz tomu su, do sada, 14 implementiranih projekata sufinanciranih sredstvima različitih europskih fondova.

Od obnovljivih izvora energije i utjecaja na smanjenje klimatskih promjena kroz postavljanje modela hibridnih mikro-energetskih modula (sunce - vjetar) na javne zgrade pa do otvaranja prvog coworking prostora u Mostaru, INTERA Tehnološki Park implementirao je niz projekata kroz Program prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora kojima je doveo različite globalne trendove u Mostar.

Foto: Bljesak.info / INTERA dovodi duh Europe u Mostar i Hercegovinu

Implementirajući programe sufinancirane kroz Erasmus+ ojačao je kapacitete mladih ljudi realizirajući niz studentskih razmjena, ali i primjenjujući informacijske tehnologije u poljoprivredi i drugim gospodarskim sektorima. No, tu se nije stalo jer INTERA Tehnloški park, sudjelujući  u Europskoj poduzetničkoj mreži, svakodnevno stvara platformu za internacionalizaciju lokalnih poduzeća spajajući ih s međunarodnim partnerima, suradnicima, dobavljačima i drugim akterima ključnima za njihovo poslovanje.

Umrežavanje domaćih gospodarstvenika s onima izvan BiH ključ je za unaprjeđenje poslovanja u našoj zemlji kroz primjenu dobrih praksi i otvaranje prilike za pozicioniranje domaće pameti i znanja na globalnim tržištima. 

Poveznica Mostara i Europske unije dodatno će biti naglašena i ovoga ljeta kada se održava Connecto 2021, sada već tradicionalna platforma za povezivanje domaćih i inozemnih poduzeća, koja će biti značajna prilika za razmjenu vrijednih iskustava s ciljem realizacije poslovnih ideja u BiH. Ovom konferencijom INTERA Tehnološki Park nadopunjuje svoja nastojanja realizirana kroz Europsku poduzetničku mrežu.

I ove će godine krajem srpnja Mostar postati mjesto susreta lokalnih i stranih gospodarstvenika koji će ponovno imati priliku dogovoriti sastanke i realizirati uspješne poslovne priče podržane kroz Europsku poduzetničku mrežu. Važnost konferencije, koja se sada već može smatrati tradicionalnim alatom i platformom za povezivanje poduzeća i poduzetnika, prepoznata je od strane prvenstveno poduzetnika, Europske Unije kao i relevantnih institucija, a svečano otvaranje će uveličati i Gradonačelnik grada Mostara Mario Kordić dajući dodatni značaj ovoj inicijativi.

Kopirati
Drag cursor here to close