Najavio Mario Banožić

Hrvatska vojska: Nabavljaju raketne sustave koje oklopnjake gaze i na udaljenostima većim od 3 tisuće metara

Riječ je o nabavi protuoklopnih vođenih raketnih sustava SPIKE LR kojima će se osigurati sposobnost uništavanja oklopnih sredstava u svim vremenskim uvjetima, na udaljenostima većim od 3 000 metara, rekao je hrvatski ministar obrane Mario Banožić.
Gospodarstvo / Ulaganja | 16. 03. 2023. u 19:11 Bljesak.info/ HRT

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Saborski odbor za obranu jednoglasno je podržao nastavak modernizacije hrvatske vojske. Planira se nabavka protuoklopnih raketa Spike, 30 novih Patria, brodice za mornaricu te modernizacija radarskog sustava, a paket je vrijedan više od pet milijuna eura. 

HV dobiva najmodernije oružja

Na sjednici Odbora bili su i načelnik glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj te ministar obrane Mario Banožić, koji je najavio i buduća ulaganja u Oružane snage koje će se opremati najmodernijim oružjem, među ostalim i bespilotnim letjelicama i to donacijama, ali i domaćom proizvodnjom.

- Nakon desetljeća neulaganja u Hrvatsku vojsku, Vlada na čelu s Andrejem Plenkovićem kontinuirano ulaže u opremanje i modernizaciju. Saborskom odboru za obranu predstavljena su četiri važna projekta opremanja Hrvatske vojske suvremenim sredstvima, rekao je ministar obrane.

- Riječ je o nabavi protuoklopnih vođenih raketnih sustava SPIKE LR kojima će se osigurati sposobnost uništavanja oklopnih sredstava u svim vremenskim uvjetima, na udaljenostima većim od 3 000 metara. Protuoklopni vođeni raketni sustav SPIKE LR integriran je na borbeno oklopno vozilo Patria CRO. Upravo je nabava dodatnih vozila Patria drugi projekt koji je predstavljen Odboru za obranu, istaknuo je ministar Banožić, prenosi HRT. 

Nabavljaju vozila Patria za protuoklopnu borbu 

Također, ministar je izložio kako se planira nabaviti dodatnih 30 vozila Patria. Nastavak opremanja i vozilima Patria i sustavom SPIKE važan je radi dostizanja pune operativne sposobnosti za protuoklopnu borbu i dostizanje NATO Ciljeva sposobnosti.

- Treći projekt su RIB brodice koje su donacija SAD-a, a njima će se opremiti Zapovjedništvo specijalnih snaga. Te će brodice pridonijeti provedbi pomorskih operacija na taktičkoj razini te dostizanju zahtjeva Razmjestive sposobnosti specijalnih snaga, rekao je ministar obrane.

Banožić najavio i projekt modernizacije radarskog sustava 


Ministar Banožić je projekt modernizacije radarskog sustava FPS 117 i nadogradnju borbenog komunikacijskog sustava HRZ-a istaknuo kao četvrti iznimno bitan projekt.

- Upravo je to jedan od prioriteta opremanja i modernizacije HRZ-a radi razvijanja ključnih sposobnosti motrenja zračnog prostora i zapovijedanja. Automatizirani radarski sustav FPS-117 velikog dometa za rano otkrivanje i nadzor zračnih ciljeva uveden je u punu operativnu uporabu 2008. godine. Modernizacijom radara postići će se veća operativna kontrola i upravljanje uključujući sposobnosti borbene identifikacije i kripto zaštitu prijenosa podataka. Dok će se nadogradnjom borbenog komunikacijskog sustava omogućiti integracija taktičkih podatkovnih veza kojima će se osigurati razmjena i prihvat informacija iz nacionalnih i NATO mreža u realnom vremenu. Modernizacija radara trebala bi biti gotova do 2025. godine, objasnio je ministar Banožić.

Kopirati
Drag cursor here to close