Loše

K'o Černobil: U kakvom je stanju hrvatska vojska?

Nedostaje ratnih brodova, isporuka se čeka, rokovi probijaju, nedostaje opreme, vojnici se ne obučavaju dovoljno u realnim uvjetima.
Vijesti / Svijet | 13. 11. 2021. u 09:06 Rtl.hr

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U kakvom je to stanju hrvatska vojska

Emisija Direkt koja se emitira na televiziji RTL obradila je temu o stanju u hrvatskoj vojsci. ''Gospićka vojarna je kao Černobil, materijalno stanje je gore od lošeg, ne želim da vojska bude kao glineni golubovi'', citirali su riječi Zorana Milanovića zapovjednika Oružanih snaga i predsjednika Republike Hrvatske.

S druge strane, premijer Plenković se ne slaže da materijalno stanje u vojsci nije zadovoljavajuće, on kaže da se ulagalo puno, pa je najvažnije pitanje kojega su se u emisiji dotaknuli: U kakvom je to stanju hrvatska vojska?

Pročitajte još

''Znamo da smo kupili avione, znamo i da dok oni ne dođu, imamo muzejske primjere, ne samo aviona nego i tenkova. Lada Marinović razgovarala je bivšim ministrima, vojnim analitičarima ali i s MORH-om. Pa da vidimo što to hrvatska vojska ima a što nema''. 

Predsjednikova ocjena bila je:

"Bili ste unutra, kako to izgleda, ko Černobil... Krovovi su od salonita radioaktivnog... Ovo je sramota. Nemar, to se zove criminal neglegance..."

"Koliko košta da se to uredi, ovdje spavaju profesionalni vojnici, ovo je elitna postrojba. Ovdje se kupaju i tuširaju žene", govorio je između ostalog.

Direktovoj reporterki nekoliko je sugovornika ocijenilo stanje i opremljenost Oružanih snaga.

"Paaaaa, rekao bih dobra šestica", kazao je Krešimir Žabec, kolega iz Jutarnjeg lista.

"Kad smo kod protuzračne obrane, to je jedna obična dvojka", ocijenio je vojni pilot Ivan Selak.

"Petica bez ikakve dvojbe, a s obzirom na motivaciju koju ljudi imaju, ja bih bez problema dala sedmicu", odgovorila je bivša ministrica obrane Željka Antunović.

Video: Vojna moć Hrvatske Vojske

Igor Tabak, vojni analitičar, pak: "Teško je ocijeniti ocjenama u onom višem dijelu skale od 1 do 10."

Šest godina je prošlo od 20. obljetnice operacije Oluja, kad smo mogli vidjeti sav sjaj Oružanih snaga. Skakalo se iz helikoptera, gradom su prolazili tenkovi i oklopnjaci. Ali stvarnost je puno manje spektakularna. Ne kupujemo puno, a kad nešto dobijemo, ne znamo što s tim. Dobili smo recimo MRAP-ova oklopna vozila.

"Da zapravo nema novaca da se opreme, pokazatelj da se s donacijama radi neplanski. Evo vam 216 komada jer je besplatno, doduše trebalo je platit PDV pa su Amerikanci platili. Opet smo se sramotili i onda su došli i nismo znali što s njima", kazao je Žabec.

Amerikanci su MRAP-ove koristili za ratne misije u Iraku i Afganistanu, svrha im je bila zaštita od improviziranih eksplozivnih naprava. I evo, očito nije bio taktičke i vojne svrhe, njih 50-ak ovdje na zagrebačkom Jankomiru u remontnom zavodu stoji na klocnama i trune na kiši.

Slično je i s helikopterima Black Hawk, budućnost naše zrakoplovne obrane. I njih smo dobili, ali fali nam dodatna oprema. 

Selak kaže:

"Dajte ljudima, umjesto novca za Black Hawk, kupite rakete da im spase život. Da svaki pilot ispali jednom godišnje tu raketu. Spasite im glavu, dajte im Hell fire."

Kolega Žabec u ovoj je temi više od 20 godina, prošao je 11 ministara, kaže, novac je uvijek problem:

"Treba nam protuzračna obrana mi nemamo ništa, a najveći problem je kod nabavke aviona. Stalno se priča da koštaju milijardu eura, ne, to košta puno više."

Svi se sjećamo drame oko kupovine nove eskadrile. Prvi pokušaj je propao, a i to što smo na kraju odabrali francuske Rafale, ni približno nije dovoljno, poručuje umirovljeni pilot Selak:

"Odluka o nabavci Rafala, razočarat ću ljude, briga me, je jako loša... Nisu krivi piloti, nisu krivi tehničari, nego sustav. Sustav nije sposoban. Nabaviti gume za avione, sustav nije bio sposoban nabaviti akumulatore. Pričamo o avionu četvrte generacije." 

Antunović:

"Unazad 30 godina došlo bi se do toga da je najmanje uloženo u mornaricu. Da li je to veliki grijeh ne znam."

Nedostaje ratnih brodova, isporuka se čeka, rokovi probijaju, nedostaje opreme, vojnici se ne obučavaju dovoljno u realnim uvjetima.

"Stoji i podmorničarstvo, naša jedina podmornica je u Splitu, zbog financijskih aspekata, pa se povuklo pitanje treba li nam podmornica... Pa baš i ne, ajmo ju izvadit iz mora i stavit sa strane pa vidit što ćemo s njom."

"Ne ulažemo u obrazovanje časnika, ali gradimo hotele. To nije prava mjera, to nije mjera koje gospodarstvo i proračun to mogu podnijeti. Da, gdje je taj novac?", kaže Antunović.

Rijetke su vojarne obnovljene, nedostaje nam raketa i oružja, pa je pravo pitanje što uopće imamo. Država nikada ne odaje točne podatke. Ali, evo što imamo:

15 Kiowa jurišnih helikoptera, 214 MRAP borbenih vozila, osam MIG-ova 21, 80 tenkova, 126 oklopnih vozila, tri jurišna broda, 12 samohodnih haubica, 10 transportnih helikoptera i pet raketnih topovnjača.

Časnika i vojnika prošle smo godine brojali gotovo 14 i pol tisuća. Problema je puno, ali MORH poručuje da ne stojimo tako loše.

Ivica Grabenar, ravnatelj  Uprave za materijalne resurse MORH-a:

"Vrlo vjerojatno običan gledatelj zaključuje da je stanje katastrofalno. Možda to nije loše, potencijalni neprijatelji nek' misle da je katastrofalno. Ja bih rekao da je osam od deset."

Cijeli veliki pregled stanja Oružanih snaga RH pogledajte ovdje

Kopirati
Drag cursor here to close