Uskoro radovi

Gradanja solarne elektrane u Trebinju podijelila struku

Mađari će financirati cijeli projekt, a svu struju koja se proizvede isporučivati Elektroprivredi RS.
Gospodarstvo / Ulaganja | 26. 08. 2022. u 08:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradnja prve solarne elektrane u Bosni i Hercegovini u okolini Trebinja inače najveće u regiji, trebala bi započeti u drugom kvartalu iduće, a završetak radova i njeno puštanje u funkciju očekuje se 2024. godine.

Solarna elektrana "Trebinje 1" godišnje bi trebala proizvoditi oko stotinu gigavat sati električne energije, a prostirat će se na 120 hektara površine. Vrijednost projekta je 50 milijuna eura. Većinski vlasnik je mađarska kompanija, piše BHRT

Većinski vlasnici

Iako je prvobitno bilo zamišljeno da Elektroprivreda RS bude jedini vlasnik Solarne elektrane "Trebinje 1" u međuvremenu većinski vlasnik ovog poduzeća za 2,5 milijuna eura postala je mađarska kompanija "Lugos Renewables". Mađari će financirati cijeli projekt, a svu struju koja se proizvede isporučivati Elektroprivredi RS.

Video: Gradnja prve solarne elektrane u Bosni i Hercegovini u okolini Trebinja

"U ovisnosti od procesa odobrenja, planiramo početi s izgradnjom u drugom kvartalu 2023. a kompletiranje se očekuje krajem 2024. godine. Ovo osigurava dugoročno, održivo i korisno napajanje strujom za tržište Republike Srpske."

U Transparency Internationalu upozoravaju da je mađarski investitor postao većinski vlasnik pod sumnjivim okolnostima i da se čitav ovaj posao radi pod uvjetima koji nisu poznati javnosti.

"Imali smo loša iskustva ranije gdje je nanesena šteta javnom interesu. Iz tog razloga smo apelirali da se sad kad je taj projekt na samom početku da već sada znamo pod kojim uvjetima EP RS ide u taj projekt s obzirom na to da je javno poduzeće, da postoji javni interes. Mi smatramo da se svi ti uvjeti trebaju objaviti. Međutim oni se pozivaju na komercijalne interese ovog mađarskog investitora i to odbijaju objaviti", kazao je Srđan Traljić iz Transparency Internationala.

Isplativ projekt?

U Elektroprivredi RS ne poriču da se prilikom izbora financijera i izvođača projekta nije išlo u proceduru javnih nabavki, što je kako kažu omogućeno zakonom. Za sam projekt kažu da je više nego isplativ, jer u njegovu realizaciju Elektroprivreda neće uložiti jednu jedinu marku, a svu proizvedenu struju otkupljivat će po cijeni koja je desetak puta niža od trenutne u Europi.

"Vi znate ako nabavimo energiju za 50 eura i da je danas već možemo prodati za 400 eura za sljedeću godinu. Znači sva razlika novca će ostati u Elektroprivredi RS. A silna pitanja i negativni kontekst Solarne elektrane 'Trebinje 1' je isključivo zato što Elektroprivreda s tim projektom postaje još energetski neovisnija i stabilnija", naglasio je generalni direktor Elektroprivrede RS Luka Petrović.

Kada je riječ o proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora, prije svih sunca i vjetra, Bosna i Hercegovina prema tvrdnjama stručnjaka ima ponajbolje potencijale u Europi.

"Potencijal sunca i vjetra u BiH je duplo veći od naših budućih potreba. Drugim riječima kad bi proizvodili samo iz sunca i vjetra električnu energiju mogli bi podmiriti sve svoje potrebe", naveo je Petrović.

Da potencijača imamo slaže se i Damir Miljević iz Centra za održivu energetsku tranziciju:

"Potencijale imamo, ali ih ne koristimo. U ovom trenutku udio energije sunca i vjetra u ukupno proizvedenoj električnoj energiji u BiH je svega četiri do pet posto".

 

Kopirati
Drag cursor here to close