Poslovno okruženje

Čapljina privlači investicije i jača gospodarsko okruženje

Projekt će nastojati uspostaviti model za provedbu dijaloga s poslovnom zajednicom, u okviru kojeg bi se razmatrale inicijative gospodarstvenika i investitora.
Gospodarstvo / Ulaganja | 07. 03. 2018. u 19:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općinu Čapljina posjetilo je izaslanstvo Međunarodne financijske korporacije – IFC, koja u suradnji s Britanskim veleposlanstvom u BiH u općini Čapljina provodi Projekt privlačenja investicija i poboljšanja gospodarskog okružja na lokalnoj razini – LIFE.

''Realizacijom ovoga projekta općina Čapljina napravit će još jedan iskorak u podizanju konkurentnosti svoga privatnog sektora, čineći napore na daljem smanjenju troškova poslovanja, skraćenju vremena potrebnog za pribavljanje dozvola i suglasnosti, dodatnom povećanju transparentnosti u radu općinskih tijela uprave, te još intenzivnije krenuti smjerom privlačenja investicija'', istaknuto je na sastanku.

Kako je rečeno, projekt će nastojati uspostaviti model za provedbu dijaloga s poslovnom zajednicom, u okviru kojeg bi se razmatrale inicijative gospodarstvenika i investitora.

''Dijalog s gospodarskom zajednicom od krucijalnog je značaja za identifikaciju prepreka čije je rješavanje temeljni preduvjet za intenziviranje gospodarskih aktivnosti u ovoj općini. Rezultat ovih aktivnosti bit će i uspostava sustava evidencije investitora, te izrada Investicijskog profila općine Čapljina koji će objediniti sve informacije potrebne investitorima, uključujući skice konkretnih lokacija, njihove potencijale i konkurentske prednosti, te kakvu sve potporu lokalne zajednice investitor može očekivati u procesu realizacije investicije'', istaknuli su predstavnici Međunarodne financijske korporacije.

Projekt LIFE usmjeren je i na segment daljeg unaprjeđenja rada općinske Službe geodetskih i imovinsko-pravnih poslova, postupaka vezanih uz izdavanje građevnih dozvola, gdje će se provoditi aktivnosti na uspostavi tzv. jednošalterskogsustava rada.

''U praksi će to značiti da investitor na jednom mjestu predaje zahtjev i osnovnu dokumentaciju glede lokacije i samoga projekta, a nakon toga općinska administracija postupak provodi po službenoj dužnosti, te u ime podnositelja zahtjeva pribavlja suglasnosti različitih službi nadležnih za pojedine segmente postupka i na taj način značajno rasterećuje investitora'', ističu iz Općine Čapljina.

Inače, Međunarodna financijska korporacija – IFC, članica Grupacije Svjetske banke, aktivno podupire proces provođenja regulatornih reformi u Bosni i Hercegovini skoro 10 godina. Projektom LIFE, u protekle dvije godine, uspješno su provedene reforme u 13 jedinica lokalne samouprave, a predviđenom dinamikom projektne aktivnosti u općini Čapljina, zajedno s još sedam općina i gradova, obuhvaćene su trećim krugom implementacije i trebale bi se realizirati do kraja ove godine.

Kopirati
Drag cursor here to close