Nakon 5 godina

VIDEO Otvoren most Svilaj

BiH je svoj dio projekta financirala iz vlastitih sredstava, a vrijednost radova prema ugovoru o građenju iznosi 22.308.022 eura bez PDV-a.
Gospodarstvo / Ulaganja | 30. 09. 2021. u 14:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija i premijer Hrvatske Andrej Plenković svečano su danas otvorili most Svilaj na rijeci Savi koji povezuje BiH i Hrvatsku.

''Ovaj most povezuje zapadni Balkan i Europsku uniju'', kazala je Von der Leyen, navodeći da je Europska unija uložila 25 milijuna eura u izgradnju mosta, ali ono što je još važnije je simbolika koju most predstavlja.

''Suština ovog projekta je povezivanje između zemalja, naroda i kultura što je veoma značajno za našu zajedničku budućnost. BiH i cijeli zapadni Balkan pripada Europskoj uniji te je to u zajedničkom interesu i vjerujem da je to naša sudbina'', istaknula je.

Osvrnula se na predstojeći summit zemalja zapadnog Balkana i Europske unije u Sloveniji gdje će se razgovarati o budućoj viziji EU te joj je želja da čuje BiH bude angažirana u konferenciju o budućnosti ove regije te da se čuje glas mladih ljudi u formuliranju budućnosti EU.

''Lideri regije moraju imati interes građana na prvom mjestu i raditi na reformama koje će donijeti kandidatski status za BiH, a neophodne su izborne i ustavne reforme. Zajednički ćemo raditi na tome kao vaši prijatelji i partneri. To je moguće ostvariti kroz osiguranje jednakosti za sve i poštivanje onoga što je dogovoreno'', dodala je Von der Leyen.

Nakon otvaranja mosta, na upotrebu će biti predan i novi granični prelaz Svilaj, čime se stvaraju preduvjeti za međunarodni promet putnika.

Svečanosti, između ostalih, su nazočili šef Delegacije EU u BiH Johan Sattler i ministar komunikacija i prometa u Vijeću ministara Vojin Mitrović.

BiH je svoj dio projekta financirala iz vlastitih sredstava, a vrijednost radova prema ugovoru o građenju iznosi 22.308.022 eura bez PDV-a.

Prekogranični most Svilaj dio je dionice Koridora Vc čiju je izgradnju financirala EU sa 24,5 milijuna eura u bespovratnim sredstvima putem Investicijskog fonda za zapadni Balkan, kao i Europska banka za obnovu i razvoj i Europska investiciona banka sa 67 milijuna eura u zajmovima.

Video: Koridor Vc Bosna i Hercegovina

Most preko rijeke Save ujedno je i kontaktna tučka auto-putne mreže Hrvatske i BiH

Izgradnja mosta započeta je u rujnu 2016. godine.

Natječaji za gradnju toga mosta nekoliko su se puta raspisivali i poništavali, a nakon trećega postupka i milijunske odštete koju je BiH morala platiti, jer nakon natječaja nije uvela u posao planiranoga izvođača, tvrtku Strabag, u konačnici je posao gradnje dodijeljen konzorciju koji su činile tvrtke Viadukt i Hering. U međuvremenu je Viadukt otišao u stečaj, pa je cjelokupan posao preuzela tvrtka Hering.

 

Kopirati
Drag cursor here to close