Vlada HNŽ

970.000 KM za obnovu Županijskog suda u Mostaru

Radove na zgradi Županijskog suda u Mostaru i Domu zdravlja Čitluk izvodit će poduzeće Gradnja d.o.o. Mostar, a na Doma kulture u Konjicu poduzeće Građevinar Fajić Mostar.
Gospodarstvo / Ulaganja | 26. 10. 2022. u 13:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sjedištu Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) potpisan je ugovor o obnovi zgrade Županijskog suda u Mostaru vrijedan 971.769,19 KM.

Također, potpisan je ugovor o dovršenju mjera obnove i energetske učinkovitosti vrijedan 82.678,75 KM za završetak obnove Doma zdravlja Čitluk te ugovor vrijedan 80.007,53 KM ugovor za završetak obnove Doma kulture u Konjicu, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Radove na zgradi Županijskog suda u Mostaru i Domu zdravlja Čitluk izvodit će poduzeće Gradnja d.o.o. Mostar, a na Doma kulture u Konjicu poduzeće Građevinar Fajić Mostar.

''Izrazito sam ponosan na sve dosad učinjeno u sklopu ukupnoga Projekta energetske učinkovitosti kojim je Vlada HNŽ-a postala svojevrsnim predvodnikom na prostoru cijele FBiH, obnovivši od 2015. godine dosad gotovo 40 javnih objekata na prostoru cijele Županije, među kojima je najviše zgrada osnovnih i srednjih škola, potom domova zdravlja, policijskih i sudskih objekata, objekata kulturne baštine itd.'', kazao je tom prigodom predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg.

Kada je u pitanju Dom zdravlja Čitluk obnovom je obuhvaćeno postavljanje termoizolacije i završna obrada dijela fasadnih zidova te rekonstrukcija, hidro i termoizolaciju ravnoga krova.

Centar za kulturu pri Narodnom univerzitetu Konjic dobit će nove otvore, dijelom će biti postavljena nova fasade te zamijenjena rasvjetna tijela.

''Ugovorom za obnovu i utopljavanje Županijskoga suda Mostar, kao zaštićenoga spomenika kulture koji datira iz austrougarskoga razdoblja, planirano je zamijeniti otvore na cjelokupnomu objektu, uraditi toplinsku izolaciju s unutarnje strane zidova, potom uraditi termiku dijela krovišta te ugraditi suvremeni ‘fan-coil’ sustav grijanja i hlađenja, kao i toplinski izolirati veliki središnji atrij te obnoviti vlagom oštećene podrumske i suterenske prostore'', kazao je Herceg.

Ukupna sredstva u iznosu od 1.134.455,47 KM u cijelosti je osigurala Vlada HNŽ-a, i to 546.977,22 KM iz kreditnoga zaduženja kod Svjetske banke, a preostalih 587.478,25 KM izravno iz županijskoga proračuna, dodao je.

Potpisivanju ugovora nazočili su čelnici projektom obuhvaćenih institucija te predstavnici Projekta energetske učinkovitosti za BiH koji u FBiH tehnički implementira Federalno ministarstvo prostornoga uređenja.

Predsjednik Županijskoga suda Mostar Zoran Krtalić iskoristio je prigodu da uime svih nazočnih predstavnika ugovorima obuhvaćenih institucija, uputi zahvalu predsjedniku Vlade HNŽ-a i cjelokupnoj Vladi na ukupnom razumijevanju i iskazanoj spremnosti da se obnove i “utople” kako ova tri objekta tako i svi javni objekti koji su dosad obnovljeni, kroz proteklih gotovo osam godina.

Naglasio je kako je ovo veliki dan za instituciju kojoj je na čelu jer će biti obnovljena zgrada koja je jednim od simbola Mostara i Hercegovačko-neretvanske županije, stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close