Primorac

Krajem 2019. BiH će konačno imati nebo

Primorac je govorio na Svjetskom ATM kongresu koji se od 6. do 8. ožujka održava u Madridu.
Gospodarstvo / Tvrtke | 07. 03. 2018. u 13:12 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''BHANSA je izradila tranzicijski plan za realizaciju faze II za preuzimanje kompletnog neba, školuje potreban broj kontrolora i stvara tehničke preduvjete za početak pružanja usluga u kompletnom zračnom prostoru BiH'', izjavio je direktor BHANSA-e Davorin Primorac najavivši da krajem iduće godine BHANSA preuzima kontrolu na kompletnom bh. nebu.

Naime, Primorac je govorio na Svjetskom ATM kongresu koji se od 6. do 8. ožujka održava u Madridu.

Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) bila je među nominiranima za prestižno priznanje Jane's ATC Awards, koje se od 2001. godine dodjeljuje za najbolje projekte koji doprinose razvoju upravljanja zračnim prometom u svijetu.

Na Kongresu koji je najvažniji godišnji događaj u industriji upravljanja zračnim prometom, veliku pozornost privukla je uspješno realizirana inicijativa Slobodnog korištenja ruta u zajedničkom zračnom prostoru jugoistočne Europe (SECSI FRA), čiji je aktivni sudionik i BHANSA.

Omogućavanjem letenja najkraćim putanjama na dnevnom nivou skraćuju se rastojanja do 1.940 nautičkih milja, čime se postižu uštede procijenjene na 285 minuta trajanja leta, smanjenje potrošnje goriva za 8.000 kilograma i smanjenje emisije ugljen dioksida za 25.500 kilograma. Očekuje se da SECSI FRA osigura potencijalne uštede u iznosu od 600.000-700.000 nautičkih milja zračne udaljenosti godišnje.

Primorac je naglasio kako do prije samo nekoliko godina BiH nije imala skoro nikakve kapacitete za pružanje usluga u zračnoj plovidbi, a sada je na pragu potpunog preuzimanja kontrole na svom nebu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close