Ugodno?

Kako je putovati vlakom u BiH

Putovanje vlakom ugodno, nema cestovne gužve, putnici uživaju u vožnji, a cijene karata su vrlo povoljne.
Gospodarstvo / Tvrtke | 14. 11. 2021. u 14:10 Fena
Brojne prednost putovanja vlakom, ugodna vožnja bez gužvi i kašnjenja

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uvođenje putničkih vlakova na relaciji Sarajevo-Pazarić-Sarajevo od 9. kolovoza ove godine u potpunosti je ispunilo očekivanja Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine, Vlade Kantona Sarajevo.

Osim za građane, domaće i strane turiste, vožnja vlakom je posebna za djecu, jer strojovođe svoje male posjetitelje uveseljavaju, educiraju, a djeca su opuštena i vesela.

Strojovođe Ames Muratović i Enver Spiljak kažu kako koristeći usluge Željeznica FBiH, građani, učenici, studenti, imaju uvjete da u točno vrijeme krenu na posao, školu, fakultet i u točno vrijeme se vrate.

''Ugodno putovanje vlakom je velika prednost, to je jeftina i gospodska vožnja. Izbjegavaju se svakodnevne prometne gužve u gradu, nema kašnjenja u polasku i dolasku, izbjegavaju se gužve u samom javnom prijevozu'', kaže u razgovoru za Fenu Muratović.

Iako posao strojovođe mladima i nije privlačan, i već je primjetan nedostatak kadrova, Muratović i Spiljak naglašavaju kako vole svoj posao.

''Posao strojovođe je težak, odgovoran, stresan. Moje radno vrijeme je počelo u 04.45 sati, a završava u 16.40 sati. Vučnim vlakovima upravljam već 30 godina'', kaže Spiljak i dodaje da ipak voli taj posao.

Obojica su suglasni da je putovanje vlakom ugodno, nema cestovne gužve, putnici uživaju u vožnji, a cijene karata su vrlo povoljne.

Zajednički rad na projektu uvođenja putničkih vlakova na relaciji Sarajevo-Pazarić-Sarajevo od 9. kolovoza, u interesu je građana za bržim povezivanjem lokalnih zajednica tog dijela kantona s centrom Sarajeva, a na osnovu Zakona o financiranju željezničke infrastrukture i sufinanciranju putničkog i kombiniranog prometa, kojim je predviđeno da ŽFBiH obavljaju usluge prijevoza putnika na linijama za koje Vlada Federacije BiH i vlade kantona u FBiH iskažu svoj interes.

''Građani su iskazali veliki interes za tom linijom, tako da je do 31. listopada 2021. godine samo na relaciji Sarajevo-Pazarić-Sarajevo prevezeno 19.688 putnika, što je, naravno, utjecalo i na ukupno povećanje broja putnika Željeznicama FBiH'', navode iz ŽFBiH.  

Podsjećaju da je na toj relaciji uvedeno šest pari putničkih vlakova, uz redovnu putničku liniju lokalnog vlaka koji prometuje na relaciji Sarajevo - Konjic - Sarajevo.

Svaki radni dan ovi vlakovi iz Sarajeva kreću u terminima 07:26; 10:00; 11:55; 14:00; 15:48; 16:59 i 20:51 (vikendom u: 07:26; 11:55 i 19:06), a iz Pazarića za Sarajevo u 06:18; 06:37; 08:25; 11:02; 12:44; 15:00 i 20:00 (vikendom u: 06:37; 11:02 i 15:00) .

Putovanje traje 34 minute s usputnim zaustavljanjem u stanicama Alipašin Most, Stajalište Ilidža, Blažuj, Hadžići i Pazarić.

Putnicima koji posjeduju važeće mjesečne đačke, studentske i umirovljeničke karte za javni linijski prijevoz putnika na području Kantona Sarajevo, omogućeno je da iste mogu koristiti za prijevoz ovim vlakom.  

''Uvođenje linije pokazalo je da se prometna politika kreira stručno, te da država, odnosno lokalne zajednice, trebaju stvarati povoljan ambijent, jer prijevoz putnika željeznicom ima značajnu prednost u odnosu na ostale vidove transporta: masovan prijevoz (radnici, studenti i đaci), visok stupanj sigurnosti, mala ovisnost o vremenskim nepogodama, rasterećenje prometnica, korištenje domaćeg energenta za prijevoz, i na kraju, nimalo zanemarljiv aspekt, zaštita životne okoline s ekološkog aspekta kao i buke - naglašavaju iz ŽFBiH.

Kako bi svoje usluge učinili pristupačnijim za što veći broj ljudi, Željeznice FBiH omogućile su korisnicima popuste u cijenama svojih usluga i to: 20 posto za povratnu kartu, 30 posto za studente, novinare, invalide, umirovljenike, i grupe od 6 do 30 putnika, 50 posto za djecu od 4 do 12 godina, grupe od 30 i više putnika, mjesečne karte, slijepe osobe i njihove pratitelje. Djeca do četiri godine putuju besplatno.

Vlada KS pokazala je interes i za uvođenjem željezničkih linija na relaciji Sarajevo – Ilijaš – Podlugovi – Sarajevo. Stoga se vode razgovori predstavnika Željeznica FBiH i Ministarstva prometa KS o uvođenju određenog broja putničkih vlakova na toj relaciji u 2022. godini, uz preuzetu obavezu sufinanciranja dijela nepokrivenih troškova u skladu sa Zakonom o financiranju željezničke infrastrukture i sufinanciranju putničkog i kombiniranog prometa.

Kopirati
Drag cursor here to close