Istraživanje

U Njemačkoj većina podržava otvaranje restorana i hotela tijekom Uskrsa

Samo 25 posto ispitanika misli da bi hoteli trebali ostati zatvoreni tijekom praznika kada mnogi u Njemačkoj odlaze na odmor.
Gospodarstvo / Tvrtke | 21. 03. 2021. u 18:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako se Njemačka bori s naglim rastom broja novooboljelih od koronavirusa, većina njemačkih ispitanika zagovara otvaranje restorana i hotela tijekom uskršnjih blagdana u travnju. 

Istraživanje koje je za dpa proveo YouGov, Institut za istraživanje javnog mnijenja, pokazalo je da 52 posto ispitanika želi da se hoteli i ostala prenoćišta otvore pod uvjetom da se poštuju pravila higijene i socijalne udaljenosti.

Oko 14 posto sudionika zalaže se za otvaranje objekata bez ikakvih ograničenja.

Samo 25 posto ispitanika misli da bi hoteli trebali ostati zatvoreni tijekom praznika kada mnogi u Njemačkoj odlaze na odmor.

Devet posto ispitanika se nije izjasnilo.

Oko tri četvrtine ispitanika podržava otvaranje restorana, pivnica, pubova i kafića. Tu se njih 32 posto izjasnilo za ograničenja u smislu otvaranja isključivo terasa, dok ih se 34 posto zalaže i za unutarnju uslugu pod uvjetom da su na snazi mjere opreza.

Jedanaest posto ispitanika zagovara otvaranje ugostiteljskih objekata bez ikakvih uvjeta. Samo 16 posto misli da restorani i pubovi moraju ostati zatvoreni.

Ugostiteljstvo je većim dijelom izostalo iz strategije ponovnog otvaranja koju su početkom ožujka usvojile savezna i državna vlada. Teško pogođena industrija smatra se napuštenom i očekuje od političara da osmisle plan za oporavak.

Virtualno YouGov-ovo istraživanje od 2,059 ispitanika provedeno je između 16. i 18. ožujka. Rezultati su obrađeni tako da budu reprezentativni za populaciju stariju od 18 godina.

Njemačka vlada planira produljenje mjera i nakon uskršnjih praznika?

Kancelarski ured namjerava produljiti aktualne mjere zatvaranja i nakon uskršnjih praznika, javljaju njemački mediji u nedjelju, pozivajući se na izvore u uredu kancelarke Angele Merkel.

Popis mjera s kojima savezna vlada, tj. kancelarski ured, dolazi na sastanak u ponedjeljak s premijerima saveznih pokrajina ne predviđa otvaranje nego ukazuje na „naglo širenje zaraze i eksponencijalnu dinamiku“.

Istodobno je saveznim pokrajinama omogućeno uvođenje „vremenski ograničenih projekata“ te „testni koncept za pojedine sektore javnog života“ uz strogo pridržavanje higijenskih mjera i iskorištavanja mogućnosti testiranja.

„Osnovni uvjeti za ograničena otvaranja na općinskoj i gradskoj razini su negativni testovi te IT procesi za praćenje kontakata“, stoji u nacrtu prijedloga savezne vlade.

Nacrt prijedloga također predviđa putovanja tijekom uskršnjih praznika unutar vlastite savezne pokrajine po principu „odmora uz minimum kontakata“.

Vlada također predviđa novi paket pomoći za turističku branšu ako epidemiološka situacija ne bude dopuštala otvaranja u tom sektoru preko uskršnjih praznika.

Kancelarka Merkel je nakon sastanka u petak o provođenju cijepljenja u Njemačkoj najavila, s pogledom na sastanak o novim mjerama u ponedjeljak, da će biti potrebno posegnuti za dogovorenim mehanizmom kočnice za nuždu kojom bi bile povučene sve mjere otvaranja.

Državni epidemiološki institut Robert Koch u nedjelju bilježi novi rast broja novozaraženih. Sedmodnevna incidencija je u daljnjem rastu te u nedjelju iznosi 103,9.

Na posljednjem sastanku o mjerama protiv pandemije koronavirusa početkom ožujka dogovoreno je da su neke mjere otvaranja moguće tek ispod incidencije od 50 dok se iznad incidencije od 100 vraćaju starije mjere koje se između ostalog odnose i na ponovno smanjenje osobnih kontakta na samo jednu osobu iz drugog domaćinstva.

Kopirati
Drag cursor here to close