Medicina dostupna svima!

Minimalno invazivni zahvati štitnjače samo u Poliklinici Vitalis

Poliklinika Vitalis je krenula s perkutanim minimalno invazivnim zahvatima štitne žlijezde.
Gospodarstvo / Promo | 12. 06. 2023. u 16:30 Promotivni tekst

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prateći najsuvremenije trendove u medicini Poliklinika Vitalis je krenula s perkutanim minimalno invazivnim zahvatima štitne žlijezde. U razgovoru s našim liječnikom, Petrom Pušićem, specijalistom nuklearne medicine, cilj nam je približiti i predstaviti javnosti ove najsuvremenije metode liječenja bolesti štitne žlijezde.

Za početak doktore Pušić možete li nam reći što su perkutani minimalno invazivni zahvati i koje se bolesti štitne žlijezde mogu njima liječiti?

Perkutani (kroz rupicu u koži veličine 1-2 mm) minimalno invazivni zahvati su neminovna budućnost i revolucija u liječenju nodoznih promjena štitne žlijezde (čvorova), tako da uopće ne čudi što takvi tretmani brzo osvajaju svijet i postaju sve popularniji.

Njihova prednost u odnosu na klasične operativne zahvate je što su bezbolni, ne zahtijevaju opću anesteziju nego se rade u lokalnoj anesteziji, kraće traju (max. do 45 minuta), ne zahtijevaju ležanje u bolnici (pacijent ide doma 2 sata nakon zahvata), ne ostavljaju ožiljak na vratu i ne zahtijevaju doživotnu terapiju s hormonima štitne žlijezde.

Koje vrste perkutanih minimalno invazivnih zahvata štitne žlijezde se izvode u Poliklinici Vitalis?

U našoj poliklinici izvodi se perkutana ablacija 96% alkoholom i perkutana ablacija mikrovalovima, i moram istaknuti kako smo jedina medicinska ustanova u BiH koja obavlja ovaj tip zahvata. Obje metode koristimo za liječenje dobroćudnih nodusa (čvorova) štitne žlijezde, a ablacija mikrovalovima koristi se i za liječenje hiperfunkcijskih uvećanih paratireoidnih/doštitnih žlijezda.

Iznimno sam ponosan i velika mi je čast što sam edukaciju iz navedenih zahvata završio u Training and Research Hospital u Antaliji (druga najveća bolnica u Turskoj) kod čuvenog prof. dr. Bulent Cekic, jednog od najvećih autoriteta u svijetu za takvu vrstu zahvata.

Koja je razlika između te dvije metode perkutanih minimalno invazivnih zahvata štitnjače?

Perkutana ablacija alkoholom se koristi za liječenje cista i cističnih čvorova štitne žlijezde tj. čvorova s dominantno tekućim sadržajem. Zahvat se izvodi pod kontrolom ultrazvuka sa svega 2 uboda iglom, jedan ubod da bi se aplicirao anestetik u područje oko štitnjače radi kontrole bola, a drugi ubod da bi se igla uvela u sami čvor kako bi se iz njega aspirirao cistični sadržaj, instilirao 96% alkohol koji se nakon 5 minuta u cijelosti aspirira, nakon toga se igla izvuče van, primijeni lagani pritisak na mjesto uboda i cijeli postupak je gotov.

Perkutana ablacija mikrovalovima je najsuvremenija metoda za liječenje čvorova štitnjače, a koristi se za liječenje solidnih čvorova štitnjače. Primjena mikrovalova, uz pomoć posebne iglene antene koja se pod kontrolom ultrazvuka uvede u čvor, dovodi do lokalnog porasta temperature dovoljne za nepovratno oštećenje stanica koje imunosni sustav čovjeka dodatno razgradi i ukloni iz organizma.

Također se radi u lokalnoj anesteziji, a dodatno se učini hidrodisekcija s 5% glukozom između čvora i okolnih vitalnih struktura kako bi se iste zaštitilo od nepovoljnog djelovanja topline.

Kolika je učinkovitost perkutanih minimalno invazivnih zahvata štitnjače?

Nakon učinjenog perkutanog minimalnog invazivnog zahvata alkoholom ili mikrovalovima (1, 3, 6 i 12 mjeseci) pacijent se poziva na kontrolne UZV preglede gdje se provjerava učinkovitost provedenog liječenja mjerenjem smanjenja volumena čvorova. Nakon jedne godine rade se godišnje UZV kontrole.

Nakon perkutane ablacije 96% alkoholom ili mikrovalovima dolazi do vremenski postupnog smanjivanja cista i čvorova štitnjače. Učinkovitost metode se mjeri smanjenjem početnog volumena ciste ili čvora >50% u 1-godišnjem intervalu. Prosječno smanjenje volumena ciste ili čvora nakon perkuatne ablacije iznosi 70-95%, a prema do sada učinjenim znanstvenim studijama učinkovitost metode je oko 88%.

Kopirati
Drag cursor here to close