Evo što to znači

Vlada FBiH prihvatila Strategiju razvoja poljoprivrede: 4 cilja i 22 mjere

Uvodi se posebna linija podrške za mlade poljoprivrednike koji preuzimaju upravljanje poljoprivrednim gazdinstvima s ciljem stabilizacije dohotka i podrške investicijama.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 27. 02. 2024. u 14:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva prihvatila Strategiju poljoprivrede i ruralnog razvoja Federacije BiH 2021-2027. godina, koja će s utvrđenim Prijedlogom odluke biti upućena Parlamentu Federacije BiH na usvajanje.

Ova strategija je osnovni srednjoročni strateško-razvojni dokument kojim se utvrđuju politike, ciljevi i mjere za razvoj poljoprivrede i ruralnih područja u Federaciji BiH u periodu programski usklađenom s periodom trajanja aktualne Zajedničke poljoprivredne politike Europske unije (do 2027.).

Četiri cilja

Također, Strategijom se utvrđuju ciljevi i prioriteti razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja u Federaciji BiH do 2027. godine, način njihovog ostvarivanja, financijski i institucionalni okvir za provedbu, monitoring, evaluacija i izvještavanja.

Definirana su četiri strateška cilja s utvrđenih devet prioriteta u okviru prva tri cilja te ukupno 22 precizno definirane mjere.

Prvi strateški cilj odnosi se na podršku, odnosno poticanje pametnog, otpornog i diverzifikovanog sektora poljoprivrede sa zajamčenom povećanom sigurnošću osiguravanja hranom.

Drugi strateški cilj je jačanje primjene ekoloških praksi u proizvodnji kojima se prilagođava i ublažava utjecaj klimatskih promjena, dok je treći strateški cilj jačanje društveno-ekonomske strukture, odnosno održivog razvoja ruralnih područja.

Kao četvrti strateški cilj definirana je modernizacija poljoprivrednog sektora poticanjem i razmjenom znanja, inovacija i digitalizacije u poljoprivredi i ruralnim područjima te promicanjem njihove upotrebe.

Mjere i načini 

Strategija se donosi u uvjetima novog zakonskog okvira kojim se ona povezuje s trogodišnjim i godišnjim planiranjem, čime se direktnim sektorskim akterima osigurava sigurniji i predvidljiviji ambijent, s jasnim uvidom u vrste mjera i načine njihovog provođenja.

Na ovaj način proizvođači, otkupljivači, prerađivači i drugi sektorski akteri su u poziciji da spremnije i kvalitetnije planiraju proizvodnje, prodaje i investiranja, što bi trebalo rezultirati održivijim razvojem sektora poljoprivrede.

Kako je istaknuto, poljoprivreda je važan sektor ukupne gospodarstva Federacije BiH kako s aspekta sudjelovanja u stvaranju bruto dodane vrijednosti (BDV), tako i ukupne zaposlenosti stanovništva te sudjelovanja u vanjsko-trgovinskoj bilanci.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva bilo je nositelj izrade ovog strateškog dokumenta te je provelo i proceduru izrade u skladu s Uredbom o izradi strateških dokumenata u FBiH, a koji je usklađen sa Strategijom razvoja Federacije BiH 2021-2027.

Također, u skladu s Uredbom o evaluaciji strateških dokumenata u FBiH, Ministarstvo je uz pomoć projekta EU4AGRI osiguralo provođenje ex-ante evaluacije Sektorske strategije.

Investicije

Navedeno je da Strategija, između ostalog, donosi novi pristup razvoju ruralnih područja i povećava obim investicija uz povećanje udjela javnih sredstava u podrškama investiranju.

Promovira se novi koncept povezivanja poljoprivrednih proizvođača sa otkupljivačima i prerađivačima, baziran na uspostavljanju snažnih proizvođačkih grupa i organizacija proizvođača, s posebnim naglaskom na razvoj poslovanja poljoprivrednih zadruga i organiziranje poljoprivrednika u okviru zadružne organizacije.

Stimulira se povećanje kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, uvođenje i održavanje međunarodnih standarda te smanjenje negativnih utjecaja na okoliš.

Izravna plaćanja se pojednostavljuju i pretvaraju u jedinstvena plaćanja po hektaru i po uvjetnom grlu stoke, što ostavlja prostor kantonalnim ministarstvima da svoje proizvodnje koje su za njih od posebne važnosti dodatno podrže iz svojih proračuna, pri čemu bi svi proizvođači na prostoru Federacije BiH trebali imati što ujednačenije uvjete za proizvodnju s obzirom na stupanj podrške.

Linija podrške

Pored toga, snažno se inzistira na jačanju sustava prijenosa znanja i informacija i razvoju moderne poljoprivredne savjetodavne službe.

Predviđaju se posebne, dodatne podrške proizvođačima na područjima s prirodnim ograničenjima za poljoprivrednu proizvodnju koja su, inače, ugrožena snažnom depopulacijom i prestanka bavljenja poljoprivredom.

Uvodi se posebna linija podrške za mlade poljoprivrednike koji preuzimaju upravljanje poljoprivrednim gazdinstvima s ciljem stabilizacije dohotka i podrške investicijama.

Kopirati
Drag cursor here to close