Najmodernije tehnologije

Razvijene nove digitalne tehnologije za suzbijanje štetočina u poljoprivredi

Kroz tri povezana podsustava, ovaj projekt će ispitivati rješenja na terenu, farmama i u šumama četiri europske zemlje i Novog Zelanda.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 22. 02. 2024. u 12:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zemlje Europske unije su posvećene razvoju najmodernijih senzornih tehnologija i umjetne inteligencije koje bi unaprijedile monitoring zdravlja biljaka i ubrzale ranu identifikaciju štetočina. Cilj je razvoj sveobuhvatnog digitalnog sistema za modernizaciju poljoprivrede.

Financiran sa skoro 5 milijuna eura od strane Europske Unije kroz program Horizone Europa, STELLA predstavlja inovativni korak ka razvoju digitalnog sistema koji će unaprijediti poljoprivrednu održivost. Projekt postavlja nove standarde u praćenju zdravlja biljaka i ranom otkrivanju štetočina koristeći inovativne senzore i umjetnu inteligenciju.

''Fokusiramo se na obradu podataka i razvoj algoritama za prepoznavanje i predviđanje aktivnosti štetočina - na primjer, identifikaciju bakterije Ralstonia Solanacearum u odabranim talijanskim plantažama paradajza'', objašnjava Aleksandar Dujaković, koordinator radnog paketa na Institutu za geomatiku BOKU u Beču.

Kroz tri povezana podsustava, ovaj projekt će ispitivati rješenja na terenu, farmama i u šumama četiri europske zemlje i Novog Zelanda.

Prvi sustav za rano upozorenje uvezuje inovativne modele prognoze nametnika i senzore Interneta stvari (IoT). Drugi sustav za detekciju štetočina i nametnika zasniva se na bespilotnim letjelicama (RPAS), daljinskom i bliskom istraživanju, građanskoj nauci i postavljanjem zamki. Treći sistem identificira geolokalizirana žarišta radi pokretanja protumjera.

U periodu od tri godine ovaj sistem će biti testiran na terenskom, privrednom i regionalnom nivou, za poljoprivredne, voćarske i vinogradarske kulture, kao i prostrana i teško dostupna područja poput šuma. Koordinacija implementacije, provedbe i evaluacije povjerena je bečkom Univerzitetu za prirodne resurse i bionauke BOKU.

Kopirati
Drag cursor here to close