Računi

Vlada: Poljoprivrednicima isplaćeni poticaji

U animalnoj proizvodnji najviše sredstava isplaćeno je za proizvodnju svježeg kravljeg mlijeka u iznosu od 54,3 milijuna KM
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 23. 02. 2024. u 16:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva priopćilo je da je gotovo ukupan iznos sredstava iz proračuna Federacije BiH namijenjenih poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima za proteklu godinu, upućen prema bankama kako bi bio isplaćen na račune korisnika.

115 milijuna KM

''Ovo je ustanovljeno nakon uvida u jedinstvenu aplikaciju namijenjenu trezorskom poslovanju kojom upravlja Federalno ministarstvo financija'', priopćeno je iz Federalnog ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. 

Za proizvodnju su isplaćene novčane podrške u iznosu nešto većem od 115 milijuna KM, u koje je uvršten i posljednji kvartal 2022. godine. Od toga je za animalnu proizvodnju isplaćeno 90,1 milijun KM, a za biljnu 25 milijuna KM.

''Ulaganja koja smo imali u prethodnoj godini, te povećanja koja nas očekuju u ovoj godini, trebaju osnažiti poljoprivredni sektor, unaprijediti i potaći proizvodnju hrane i time osigurati zadovoljavanje osnovnih potreba stanovništva u Federaciji BiH'', kazao je ministar Hrnjić po objavljivanju podataka u ulaganjima u poljoprivredni sektor u FBiH za 2023. godinu.

  / Ulaganje u poljoprivredu | Izvor: Vlada F BiH

Kako se navodi, u animalnoj proizvodnji najviše sredstava isplaćeno je za proizvodnju svježeg kravljeg mlijeka u iznosu od 54,3 milijuna KM, potom za uzgoj rasplodne stoke (ovce) 8,3 milijuna KM i proizvodnju u sistemu krava-tele 5,7 milijuna KM.

Povoljni krediti

Kada je riječ o biljnoj proizvodnji najviše sredstava isplaćeno je za proizvodnju krušnih žita (pšenica i raž), ukupno 6 milijuna KM. Slijedi proizvodnja silažnog kukuruza graška, grahorice i DTS-a s 3,9 milijuna KM, te proizvodnja grožđa i maslina s 3,1 milijun KM.

Za Model ruralnog razvoja, u okviru kojeg su poljoprivredni proizvođači i prerađivači s područja Federacije BiH mogli podnijeti zahtjeve od 1.8.2022. do 1.8.2023. godine, isplaćeno je 44,1 milijun KM. Federalno ministarstvo poljoprivrede u okviru navedenog modela obradilo je 3.056 zahtjeva, a utvrđeni iznos za isplatu novčanih podrški je 41,93 posto. 

Podrška investicijama za izgradnju ili proširenju, odnosno opremanje građevinskih objekata u svrhu obavljanja dorade i prerade poljoprivrednih proizvoda, iznosi 10 milijuna KM.

Kroz Model ostalih podrški isplaćeno je 5,9 milijuna KM, a Razvojnoj banci Federacije BiH doznačen je iznos od 5 milijuna KM s ciljem formiranja povoljne kreditne linije za poljoprivredne proizvođače u Federaciji BiH, priopćeno je iz Federalnog ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close