VLada FBiH

Započela isplata poljoprivrednicima

Poljoprivrednim proizvođačima bit će isplaćeno 41,93 posto.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 23. 01. 2024. u 14:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva započelo je isplatu novčanih podrški poljoprivrednim proizvođačima u Federaciji BiH, koji su aplicirali po Modelu ruralnog razvoja i Modelu ostalih vrsta podrški.

Poticaj

Shodno usvojenom Programu utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava "Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima - poticaj za poljoprivredu" u 2023. godini, poljoprivrednim proizvođačima bit će isplaćeno 41,93 posto. To uključuje korisnike koji su aplicirali za kupovinu i nabavku poljoprivrednih mašina i priključnih uređaja, u poljoprivrednu opremu za biljnu proizvodnju, stočarstvo ili ribarstvo, u kupovinu i nabavku rasplodne stoke, ulaganja u građevinske objekte na poljoprivrednom gazdinstvu, u podizanje višegodišnjih nasada, te ulaganja u pripremu za legalizaciju građevinskih objekata i ispunjavanje okolišnih standarda. U tu svrhu bit će isplaćeno 29.055.360,56 KM, a propisanim pravilnikom bio je omogućen maksimalan iznos pojedinačne podrške do 1,2 milijuna KM.

Kada je u pitanju podrška investicijama u izgradnju ili proširenje, odnosno opremanje građevinskih objekata u svrhu obavljanja dorade i prerade poljoprivrednih proizvoda korisnicima će biti isplaćeno 18,10 posto od iznosa ulaganja. Za navedeno je osiguran iznos od 10 milijuna KM, a korisnici su mogli ostvariti, također, do 1,2 milijuna KM po pojedinačnom zahtjevu.

Ostale vrste podrški

Za Model ostalih vrsta podrški osiguran je iznos od 5.930.411,01 KM. Pri tome su najveća izdvajanja za sufinanciranje aktivnosti poljoprivrednih zadruga i gospodarskih društava za povezivanje ponude obiteljskih poljoprivrednih gazdinstava i obrta s područja Federacije BiH u iznosu od 5.011.234,20 KM.

"Nakon izvršenih kontrola i utvrđenog činjeničnog stanja na terenu, te komisijski obrađenih predmeta, izračunat je postotak od 41,93 posto, što je daleko najveći postotak u okviru dodijeljenih novčanih podrški po Modelu ruralnog razvoja do sada. Zadovoljni smo što će naši poljoprivredni proizvođači dobiti ova sredstva podrške i vjerujemo reinvestirati u poljoprivredu i prehrambenu industriju", kazao je federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić.

Isplata sredstava ovisit će od dinamike isplate prioriteta budžetskih korisnika u Trezoru Federalnog ministarstva financija, a očekuje se da isplate budu realizirane i završene do kraja ovog mjeseca, priopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Kopirati
Drag cursor here to close