Grane savijene od plodova

Rekordan urod maslina u Hercegovini; u pogonu sedam uljara

Najava o rekordnom urodu maslina u Hercegovini svakako će oraspoložiti i sve brojnije potrošače jer to, nakon prošlogodišnjeg poskupljenja, podrazumijeva stabilne cijene.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 07. 10. 2022. u 19:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pred Hercegovinom je rekordna berba maslina. Vidljivo je to i vizualno. Uz prometnice se pod teretom uroda vide savijene grane. 

''Masline dobro nose, posebice bih naglasio istarske sorte koje se barem na primjeru mojih maslinika pokazuju najboljima. Nisu to samo istarska bjelica i buža nego i manje poznate istarske autohtone sorte kao što su karbonaca, rošinjola i druge. Je li u pitanju sastav tla, podneblje ili nešto treće, tek istarske sorte redovito rađaju, imaju kvalitetu i pikantnost'', ističe Slavko Ramljak, vlasnik uljare OPG "Ramljak" iz Čapljine, piše Večernji list.

''Prerada u našoj uljari počinje ovoga vikenda. Kako to i priliči, ja ću prvo brati svoje masline i isprobati postrojenja. Kada vidim je li sve u redu, počinje prijam od drugih maslinara i prerada. Kad je o maslinama riječ, mislim kako će ova godina biti jako dobra jer masline ne samo da dobro nose nego su plodovi zdravi'', dodao je Ramljak.

Bez obzira na ogromne štete od požara, s optimizmom u kampanju prerade ulaze i neumski maslinari. Razlog je nova uljara koja će za koji dan biti puštena u pogon. To tamošnjim maslinarima mnogo znači jer, nakon zatvaranja granice s Republikom Hrvatskom, u čija su obližnja mjesta doskora na preradu pripremali masline, neće morati plodove na preradu, kao obično, voziti u Čapljinu ili Stolac.

To ima višestruko značenje, ne samo zbog troškova prijevoza nego i zbog kvalitete ulja. Masline je preporučljivo preraditi čim prije nakon berbe kako bi se dobilo vrhunsko ekstra djevičansko ulje.

Treba istaknuti kako Hercegovina spremna ulazi u ovogodišnju kampanju berbe i prerade maslina. Čak sedam uljara bit će u pogonu. Uz novu uljaru u Neumu, s radom, uz ranije postojeću malu, počinje i nova uljara u Stocu.

Tu su i dvije uljare na području Ljubuškog, a po jedna na području Mostara - Jasenica te Čapljine. Najava o rekordnom urodu maslina u Hercegovini svakako će oraspoložiti i sve brojnije potrošače jer to, nakon prošlogodišnjeg poskupljenja, podrazumijeva stabilne cijene.

Uglavnom, rekordi su pred vratima, odnosno uljarama.

Kopirati
Drag cursor here to close