Trebat će pomoć države

Neumski maslinari zbrajaju štete; stradala stabla stara preko 100 godina

Požar koji je nedavno pogodio neumsko zaleđe ostavio je ogromnu štetu na ovdašnjim maslinicima.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 29. 08. 2022. u 07:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neumski maslinari zbrajaju štete nakon strahovitog požara koji je uništio njihov dugogodišnji rad i sezonu koja je po urodu trebala biti rekordna.

Sada žele krenuti u spašavanje stabala, a za to će im biti potrebna pomoć lokalne zajednice, ali i države.

Požar koji je nedavno pogodio neumsko zaleđe ostavio je ogromnu štetu na ovdašnjim maslinicima.

Teško je stradao i maslinik najpoznatijeg i najnagrađivanijeg BH maslinara Josipa Matića iz Broćanca. Izgorjelo je oko 80% stabala na njegovoj plantaži, a neka od njih stara su više od 100 godina.

"Ove mlade će se oporaviti, jer nije u temelju gorilo. Stare kako su se zapalile, one se sad moraju pilat. Imali smo neke godine oko 1000 litara, malo jače, tako je trebalo biti i ove godine, međutim ako ove godine bude 200–300 litara biće dobro", ističe Matić.

Da će za oporavak maslinika trebati određeno vrijeme smatra i profesor i dekan Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Ivan Ostojić. Praksa je, ističe on, pokazala da oporavak treba uraditi u nekoliko faza. Pomoć je obećala i lokalna zajednica, nakon što se utvrdi stanje na terenu.

"Ono što želim reći je da se paušalno ne može pristupiti problemu, da se ne može donijeti neko generalno riješenje, nego bi se morao obići svaki maslinik i svako stablo, jer svako stablo je priča za sebe, odnosno svako stablo nije pretrpjelo jednaku štetu", kaže Ostojić.

"Što se tiče Općine Neum, mi ćemo iz naših sredstava koja imamo i koja ćemo još osigurati maksimalno pomoći tim proizvođačima onoliko koliko mi to možemo", rekao je za BHRT Dragan Jurković, načelnik Neuma.

Pomoć je, ističe Jurković, obećana i sa razine HNŽ, a nadaju se i pomoći Federacije BiH.

Dok gleda igorena stabla stara i po nekoliko stoljeća, pomoći u njihovoj revitalizaciji se nada i Josip Matić.

"Imamo do prvog rok da prijavimo i onda će oni to obilazit i bit će tu neki stručnjaci koji će znati to procijeniti, koliko će oni nama moći platiti. To sve zavisi kako oni stoje'', navodi Matić.

Požar u okolici Neuma na kraju je ugasila kiša pa maslinari i drugi poljoprivrednici ovog kraja nisu izgubili sve što su imali. Dok prijavljuju štetu i razmišljaju kako će preživjeti godinu, kažu nam kako se nadaju da će do iduće sezone saveznici u gašenju požara umjesto kiše biti letjelice namijenjene tome, a koje vlasti uzaludno obećavaju godinama unazad.

Kopirati
Drag cursor here to close