Provjera pošiljki

Poljska: 'Provjeravat ćemo kvalitetu žitarica iz Ukrajine'

Poljoprivrednici su u petak blokirali prometnice i prijelaze na granici s Ukrajinom na početku jednomjesečnog prosvjeda protiv Unijine politike i izostanka vladinih mjera zaštite domaće proizvodnje.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 12. 02. 2024. u 15:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poljska planira provjeravati kvalitetu svih pošiljki žitarica iz Ukrajine, rekao je u ponedjeljak zamjenik ministra poljoprivrede Michal Kolodziejczak, nastojeći udobrovoljiti poljoprivrednike nezadovoljne europskom politikom liberalizacije uvoza.

Poljoprivrednici su u petak blokirali prometnice i prijelaze na granici s Ukrajinom na početku jednomjesečnog prosvjeda protiv Unijine politike i izostanka vladinih mjera zaštite domaće proizvodnje.

Provjera pošiljki

Predstavnici nove poljske vlade rekli su da im je dobro poznato s kakvim se izazovima poljoprivrednici suočavaju. Cijenu pomoći EU-a Ukrajini u borbi protiv ruske invazije ne bi trebali plaćati poljski poljoprivrednici, dodali su.

"Danas ću zatražiti da se u Poljskoj provjeravaju sve pošiljke žitarica koje se uvoze i na koje je uveden embargo", rekao je Kolodziejczak za državnu novinsku agenciju PAP, a prenosi Hina.

Kada žitarice stignu u Njemačku i provjere pokažu da su loše kvalitete, "u 99 posto slučajeva vraćaju se u Poljsku, sa statusom europskih žitarica'', a ne vraćaju se u Ukrajinu, rekao je.

Poljoprivrednici u Francuskoj, Belgiji, Portugalu, Grčkoj, Španjolskoj, Njemačkoj i Italiji prosvjeduju protiv visokih troškova i, kako kažu, nepoštene konkurencije iz inozemstva. EU je liberalizirao uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, uz izmjenu koja dopušta intervenciju u slučaju poremećaja na tržištu.

Najava tužbi iz Ukrajine

Nezadovoljstvo poljoprivrednika izazvale su i mjere kojima EU pokušava ublažiti klimatske promjene.

Podsjetimo, Ukrajina je u rujnu 2023. godine objavila da planira tužiti Poljsku, Mađarsku i Slovačku zbog zabrane uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.

Zabrane vlada triju srednjoeuropskih zemalja ranije se pisalo imaju za cilj zaštititi vlastite poljoprivrednike od žita iz Ukrajine, nakon ruske blokade ukrajinskih luka na Crnom moru.  Poljska vladajuća stranka posebno želi zaustaviti taj tok jer je njezin uspjeh na izborima 15. listopada usko povezan s podrškom ruralnog stanovništva koje je bilo ogorčeno povećanjem uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.

Tada je objavljeno i da je Ukrajina od početka 2023. godine preko rumunjske crnomorske luke Constante već izvezla više žitarica nego u cijeloj prošloj godini, objavila je lučka uprava. Od siječnja do kolovoza Ukrajina je preko Constante isporučila 9.2 milijuna metričkih tona žitarica, rekli su Reutersu iz lučke uprave. Lani je isporučeno 8.6 milijuna tona. U posljednje vrijeme tempo isporuka usporava zbog pojačanih ruskih napada. 
Kopirati
Drag cursor here to close