Preko Rumunjske

Ukrajina izvezla više žitarica nego u cijeloj prošloj godini

U prvih sedam ovogodišnjih mjeseci ukrajinski proizvođači otpremili su preko Constante 8.1 milijun tona žita, prema podacima lučke uprave.
Vijesti / Svijet | 15. 09. 2023. u 18:50 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajina je od početka godine preko rumunjske crnomorske luke Constante već izvezla više žitarica nego u cijeloj prošloj godini, objavila je lučka uprava. Od siječnja do kolovoza Ukrajina je preko Constante isporučila 9.2 milijuna metričkih tona žitarica, rekli su Reutersu iz lučke uprave. Lani je isporučeno 8.6 milijuna tona. U posljednje vrijeme tempo isporuka usporava zbog pojačanih ruskih napada.

Ukrajina je među glavnim izvoznicima žitarica

U prvih sedam ovogodišnjih mjeseci ukrajinski proizvođači otpremili su preko Constante 8.1 milijun tona žita, prema podacima lučke uprave. Ukrajina spada među glavne svjetske izvoznike žitarica, a Constanta je Kijevu sada najveća alternativna izvozna ruta. Žitarice se otpremaju cestovnim i željezničkim putem te Dunavom.

U srpnju Moskva je suspendirala sudjelovanje u sporazumu koji je jamčio siguran prolaz pošiljki kroz Crno more, tražeći da se odmrzne blokada ruskih pošiljki gnojiva i žitarica. U međuvremenu ruske oružane snage u više su navrata gađale ukrajinske luke na Dunavu. Ukrajina zato pojačava isporuke cestom i željeznicom, rekli su ovih dana brokeri.

Godišnji rekord iznosi 25 milijuna tona

Rumunjski ministar prometa Sorin Grindeanu sastat će se tijekom dana u Constanti s predstavnicima Ukrajine, Moldavije, Europske komisije i SAD-a kako bi razgovarali o mogućnostima jačanja tranzita. Bukurešt je poručio da u idućim mjesecima namjerava udvostručiti mjesečni kapacitet za tranzit ukrajinskog žita na četiri milijuna tona, dodavši su već počeli ulagati u infrastrukturu.

Ukrajinsko žito natječe se u Constanti za prostor s domaćim poljoprivrednim proizvodima i onima iz susjednih zemalja koje nemaju izlaz na more, uključujući Mađarsku i Srbiju. Luka je u prvih osam ovogodišnjih mjeseci isporučila 22.2 milijuna tona žitarica, objavila je uprava, rekavši i da bi trebali nadmašiti godišnji rekord, koji iznosi oko 25 milijuna tona.

Kopirati
Drag cursor here to close