Neizbježno

Maslinari potvrdili: Poskupljuje i ekstra djevičansko maslinovo ulje

"Sad je litra flaširanog ulja 180 kuna. Znači maksimalno bi moglo doći na dvjesto. To govorim otprilike, jer nikad nismo sigurni što donosi sutra", poručio je Livio Belci, maslinar, Vodnjan.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 10. 10. 2022. u 08:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Unatoč nezapamćenoj suši - velika su očekivanja istarskih maslinara. Masline su zdrave, ploda ima dovoljno, a prve kapi ovogodišnjeg ulja nagovješćuju proizvod svjetske klase. No za litru ekstra djevičanskog maslinova ulja - trebat će posegnuti dublje u džep i izdvojiti poveći iznos.

U maslinike na jugu Istre ušli su prvi berači. Plodovi se sa stabala skidaju s pomoću ručnih tresača, piše HRT

Nezapamćena suša

"Lijepo je. Maslina ima. Lijepo nam je raditi, imamo lijepo vrijeme. Uživamo u tome", rekla je beračica Marija Cetina.

Nezapamćena suša nije smanjila urod, a plodu su pomogle i nedavne kiše. Kada je riječ o urodu - očekuje se prosječna godina.

"Beremo s deset tresača. Tako da dnevno poberemo tonu i pol. Kada krene strojna berba, tada se to penje na četiri, pet, pa čak i do šest ona dnevno", naglasio je agronom Armando Miljan.

U nasadima obitelj Chiavalon ubire se rošinjola - autohtona sorta koja posljednjih godina prva dozrijeva. No zrioba je neujednačena.

"Dobro je što su neke lokacija već zrele i dobre za berbu kao ova, neke su potpuno zelene, jer su tijekom suše bile pogođene nestašicom vode i malo su zaostale u fenofazi", istaknuo je maslinar iz Vodnjana Sandi Chiavalon.

Počinje prerada

I uljare su otvorile svoja vrata. Građani nose prve masline na preradu.

"Lani ih je bilo malo, ništa stvarno. Ovo ljeto je duplo više nego lani", kazao je Zlatko Ivančić, Vodnjan.

Ulja će biti dovoljno, a njegova kvaliteta prvorazredna.

"Jako su aromatična ulja. Polifenoli su visoki što govori da je ovo zdrav proizvod a ne samo začin", dodao je Chiavalon.

Zbog rasta cijena energenata i njegove cijene lete u nebo.

"Sad je litra flaširanog ulja 180 kuna. Znači maksimalno bi moglo doći na dvjesto. To govorim otprilike, jer nikad nismo sigurni što donosi sutra", poručio je Livio Belci, maslinar, Vodnjan.

No plasman vrhunskog ulja ne bi trebao biti problem.

"Naša proizvodnja je oko trideset tisuća litara ulja kako koje godine to je neki prosjek. A sve se proda. Otprilike u kolovozu ostanemo bez", rekao je direktor Agroprodukta, Vodnjan Aleksandar Bašić Palković.

Kupci dolaze iz cijele Europe. No poskupljenje maslinova ulja moglo bi se odraziti na potrošnju kod domaćih ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close