Otkrijte kako…

10 jednostavnih savjeta za uspješan uzgoj rajčice na balkonu

Ako ste pobornik zdrave hrane i na um Vam je padala ideja uzgoja rajčice na balkonu, ne postoji nijedan razlog zašto to ne biste uradili.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 07. 06. 2023. u 11:40 bljesak

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako Vam se čini da nećete imati dovoljno mjesta ili da je proces kompliciran, varate se. Treba Vam samo par posuda, sunčana strana balkona i želja da se okušate u nečem novom. 

Donosimo Vam jednostavne i korisne savjete kako bi mogli uživati u plodovima svoga rada i najvažnije, jesti zdravo.

1. Kupite duboke posude za sadnju 

  / Osoba sadi rajcicu

Biranje odgovarajućih posuda za sadnju je najbitniji dio procesa. Trebate kupiti velike i duboke posude kako bi se rajčica mogla razvijati na najbolji način. Kada krene rasti, njezino krojenje će biti veće i trebat će joj mjesta za razvoj stoga se pobrinite da imate odgovarajuće posude dubine bar 25 cm.

Kada govorimo o materijalu, prednjače plastične posude s rupicama na dnu kako bi višak vode mogao iscuriti. Kada završi ljetna sezona, lako ih možete očistiti i spremiti u jedan kutak balkona te ostaviti za iduću godinu.  

2. Odaberite pravu sortu

Za uspješan uzgoj rajčice na balkonu trebate odabrati pravu sortu kojoj će najbolje odgovarati to okruženje. Jedna od najboljih sorti je cherry rajčica kojoj ne treba mnogo mjesta i koja je laka za održavanje.

Osim što s njom ne možete pogriješiti, lijepo izgleda i privlačan je dodatak i ukras bilo kojem ljetnom jelu.  

3. Odaberite sunčano mjesto 

  / Rajcice na suncu

Rajčice trebaju mnogo sunca pa se pobrinite da posude s njima postavite na sunčanu stranu balkona. No nemojte pretjerivati jer ako ih ostavite cijeli dan na suncu, postoji šansa da Vam neće sazrijeti kako treba.

Nekih 6 sati sunca je sasvim dovoljno za pravilan rast i razvoj rajčice tako da se vodite tim pravilom.  

4. Kupite odgovarajući supstrat

Biranje odgovarajućeg supstrata je ključan korak za uzgoj rajčica na balkonu. Bitno je pripremiti prozračno, rahlo tlo koje će omogućiti pravilan rast. Za stvari koje radite prvi put najbolje se posavjetovati sa stručnjakom u poljoprivrednoj apoteci koji će Vam sa sigurnošću dati najbolji savjet.

Ono što je bitno je da supstrat ima sve hranjive tvari koje će pomoći Vašim rajčicama da se razviju i da napokon uživate u plodovima svoga rada.  

5. Dodajte gnojivo 

  / Rajcica u posudi

Gnojivo je hrana kojom potičemo rast i razvoj neke biljke. Ona treba sadržavati sve potrebne vitamine i minerale kako bi rajčica mogla rasti i donositi plodove. Neki od najbitnijih vitamina za uzgoj rajčice su kalij, kalcij i natrij.

Imate izbor da kupite odgovarajuće gnojivo ili da malo istražite i sami ga napravite.  

6. Redovito zalijevajte

Kao i svaka druga biljka, rajčice trebaju vodu za rast i razvoj. Zato ih treba redovito zalijevati, najbolje ujutro, no pazite da ne pretjerate s količinom vode jer može utjecati loše na njih.

Zemlja treba biti vlažna ali ne i natopljena tako da Vam ovo može biti pokazatelj radite li stvari na pravi način. Uz odgovarajuće tlo, prehranu i vodu nema razloga da Vam rajčice ne uspiju.  

7. Osigurajte pravu potporu 

  / Stapovi u posudi sa rajcicom

Osim svih navedenih stvari, za pravilan uzgoj rajčice na balkonu potrebna je i potpora u vidu štapova ili rešetka. Oni će ih spriječiti da se sruše ili oštete.

Za ovo Vam ne treba puno truda jer možete iskoristiti štapove od nekih stvari koje Vam ne trebaju u kući a ako se odlučite za rešetke možete ih jeftino kupiti u bilo kojem poljoprivrednom centru.  

8. Uklonite zaperke

Kada rajčica krene rasti, pojavljuje se dosta sekundarnih listova koje još zovemo zaperke. Oni se trebaju uklanjati jer onemogućavaju pravilan rast stabljike i loše utječu na plod.

Kad bi pustili da zaperke rastu, biljka rajčice bi bila grmolika što bi značilo manju prozračnost i samim tim, manje plodova. Zaperke uklonite čim krenu rasti jer tako produžujete život svojim balkonskim biljkama.  

9. Zaštitite ih od bolesti

  / Cherry rajcice

Ako primijetite da se vaša rajčica ne razvija kako treba i da ima neku bolest, trebate reagirati na vrijeme. Ako joj pregledavate listove svaki dan, zapazit ćete da ju je napala neka štetočina ili bolest koju možete riješiti kupnjom odgovarajućeg insekticida ili fungicida ako je potrebno.

Pravilna njega i preventivne mjere pomoći će vam u zaštiti rajčica od bolesti te omogućiti zdrav i obilan urod. 

10. Berite rajčice u pravo vrijeme

Rajčice berite kada dosegnu svoju zrelost i postanu crvene ili boje koja je karakteristična za određenu sortu. Branjem osiguravate prostor ostalim plodovima rajčice da rastu kako bi mogli ubrati još plodova svoga rada.

Kada odlučite da su rajčice zrele za branje, učinite to pažljivo kako ne bi došlo do oštećenja ploda.  

Zaključak

Ako ste mislili da je uzgoj rajčice na balkonu težak ili da nećete uspjeti, samo pratite sve ove korake i ne brinite se da će nešto poći po zlu. Kada sa svojim rajčicama budete pravili neku ljetnu salatu ili ih dodavali Vašim omiljenim jelima, sigurni smo da ćete biti ponosni na sebe jer ste uzgojili organsku hranu i to pazite ovo, u običnoj posudi na balkonu. 

Kopirati
Drag cursor here to close