Kako doći do zrelih plodova?

Zašto vam rajčica ne dozrijeva? Ovo bi mogli biti razlozi

Potrebno je znati o kakvoj sorti ili hibridu se radi. Razlika između ranih i kasnih sorti kada je u pitanju zrenje može biti veća od mjesec dana. Obično do berbe prođe 90 do 110 dana.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 05. 08. 2022. u 11:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uživati u svježoj i zreloj rajčici direktno iz vrta je postalo privilegija. Međutim, uzgajivači znaju da doći do zrelih plodova nije lako i ponekad je frustrirajuće.

Ova povrtnica ima svoje zahtjeve, potrebno ju je štiti od biljnih bolesti i štetnika, zalijevati, prihranjivati, ali ni to ponekad nije dovoljno, piše Agroklub.

Hirovita rajčica

Potrebno je znati o kakvoj sorti ili hibridu se radi. Razlika između ranih i kasnih sorti kada je u pitanju zrenje može biti veća od mjesec dana. Obično do berbe prođe 90 do 110 dana.

Ponekad se događa da plodovi predugo ostaju zeleni i nikako da promijene boju. Razlog ovoj pojavi može biti neadekvatna prihrana i loša zalijevna norma. Često se u želji da imate nabolje biljke i najveće plodove pretjera s količinom gnojiva koja se primjenjuje, posebno s dušičnim. Zbog tog je neophodna balansirana prihrana. U drugom dijelu vegetacije smanjuje se količina dušika, a povećava kalija. Najbolje je biljke prihranjivati samo dva do tri puta tijekom vegetacijske sezone.

Drugi razlog je previše zalijevanja. U želji da učine najbolje, vrtlari pretjeraju s količinom vode. Istina je da rajčica troši velike količine vode, ali će biljkama dobro doći da ju smanjite.

Foto: Pixabay / Rajčica u vrtu

U nekim slučajevima treba dozvoliti i blago isušivanje zemlje i nestašicu vlage prije sljedećeg zalijevanja. Biljka će doživjeti mali stres, a to može biti okidač za dozrijevanje plodova.

Postavite mrežu

Osunčanost lokacije je treći razlog koji može dovesti do odloženog zrenja. Previše Sunca je negativno u ovom slučaju. Potrebno je postaviti mrežu za zasjenjivanje koja će smanjiti osvjetljenost.

Temperatura i vremenske prilike mogu doprinijeti dugom čekanju. Optimalna temperatura za dozrijevanje je između 20 i 25ºC. Kada temperatura pređe iznad 29ºC proces dozrijevanja je vrlo usporen. Što je duži period visokih temperatura, veća je vjerojatnoća pojave sporog zrenja, ali i da će plodovi biti kiseliji jer se procesi u njima ne odvijaju kako bi trebalo.

Ne treba zaboraviti važnost redovnog zakidanja zaperka i pinciranje, uklanjanje vrha biljke, sredinom kolovoza. Previše zelene mase uzrokuje veliki broj sitnih plodova, a lišće odvlači hraniva. Biljka kojoj nismo otkinuli vrh nastavlja rasti, formira novu lisnu masu, cvjetove i plodove, što usporava dozrijevanje na donjim etažama tijekom kasnog ljeta.

Kopirati
Drag cursor here to close