Tranzitni promet

Zbog novih propisa: Kolone na granicama BiH i Hrvatske i do10 km

Odluka Hrvatske o prekategorizaciji puteva u vezi s prevozom robe, koja nanosi štetu gospodarstvenicima u BiH, stupa na snagu krajem mjeseca, izjavio je predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić.
Gospodarstvo / Novac | 25. 05. 2021. u 08:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na granicama Bosne i Hercegovine i Hrvatske je nastao kaos zbog novih uredbi Hrvatske koje su najavljene u ponedjeljak, a kolone teretnih vozila sežu i do 10 kilometara, prenosi N1.

Odluka Hrvatske o prekategorizaciji puteva u vezi s prevozom robe, koja nanosi štetu gospodarstvenicima u BiH, stupa na snagu krajem mjeseca, izjavio je predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić.

"Hrvatska je donijela odluku o prekategorizaciji svojih puteva, gdje su neki granični prelazi ostali da 'vise u zraku', jer na tim putevima, po novoj kategorizaciji, neće biti dozvoljen tranzitni promet kamionima koji prelaze 7,5 tona", objasnio je Egrlić.

Dodao je da to znači da prevozničke kompanije iz BiH koje prometuju na tom pravcu, a prevoze robu koja se izvozi ili uvozi u zemlju, neće moći da idu na granične prelaze na putevima obuhvaćenim prekategorizacijom, kao i da su na takvim geografskim položajima da im je daleko da idu na druge prelaze, prenosi portal Indikator.

Riječ je o prelazima Ivanica - Gornji Brgat, Velika Kladuša - Maljevac, Brčko - Gunja, Strmica - Strmica i Osoje - Vinjani Gornji.

Prema riječima Egrlića, odlazak na druge granične prelaze povećava troškove transporta, a uz to prevoznici gube dodatno vrijeme, odnosno prave dodatne kilometre da bi mogli da se uključe u putne komunikacije kojima mogu da saobraćaju kroz Hrvatsku.

Hrvatska je 20. svibnja donijela odluku o prekategorizaciji puteva koja stupa na snagu osam dana nakon donošenja.

Kopirati
Drag cursor here to close