Tranzitni prijevoz

Kilometarske kolone kamiona na graničnim prijelazima s Hrvatskom

Hrvatska je donijela odluku kojom prestaje tranzitni promet na pet graničnih prijelaza.
Gospodarstvo / Flash | 24. 05. 2021. u 19:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kilometarske kolone kamiona protežu se u blizini graničnih prijelaza s Hrvatskom, a prema neslužbenim informacijama neke kolone su duge čak i 10 kilometara.

Rezultat je to novih mjera koje je Republika Hrvatska donijela, a koje se tiču prijevoza robe teretnim vozilima. 

Naime, Hrvatska je donijela odluku kojom prestaje tranzitni promet na pet graničnih prijelaza, pa tako gospodarstvenici iz BiH, ali ni iz ostalih zemalja, neće moći prevoziti robu kamionima preko prijelaza Ivanica - Gornji Brgat, Velika Kladuša - Maljevac, Brčko - Gunja, Strmica - Strmica i Osoje - Vinjani Gornji.

Vanjskotrgovinska komora (STK) BiH uputila je inicijativu u kojoj se traži reagiranje institucija BiH na mjere koje je donijela Republika Hrvatska, a koje se tiču prijevoza robe teretnim vozilima.

Iz STK BiH podsjećaju kako je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Hrvatske, utvrdilo Pravilnik o određivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz Hrvatsku.

Novim pravilnikom, određeni su ceste po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila iznad 7,5 tona nosivosti i ukupne dužine do 14 metara, to je naloženo uklanjanje prometnih znakova, signalizacije i opreme na putnim pravcima koji prestaju predstavljati tranzitne koridore.

Tim povodom, ministrica inozemnih poslova BiH Bisera Turković razgovarala je s predsjednikom Vanskotrgovinske komore BiH Ahmetom Egrlićem, prenose Nezavisne

Tijekom razgovora, razmotrene su mogućnosti koje Bosna i Hercegovina ima u pogledu reakcije na odluke vlasti Hrvatske.

Erglić je izvijestio Turkovićevu o tome kako će nova kategorizacija u Hrvatskoj, prema sadašnjim pokazateljima, imati negativne posljedice po prijevoznike iz BiH, posebno u Unsko-sanskoj županiji.

"Ministarstvo vanjskih poslova BiH je spremno pomoći našim gospodarstvenicima. Već smo napravili određene kontakte s hrvatskom stranom po ovom pitanju i očekujemo da će se razgovori nastaviti kako bi se pronašlo rješenje", navela je Turković.

Kopirati
Drag cursor here to close