Žele pregovore s Vadom FBiH

Zaposleni u institucijama zbog visine osnovice za plaću spremni i na štrajk

Prema informacijama koje je dobio Samostalni sindikat, Vlada FBiH je međutim uputila resornim ministarstvima prijedlog Nacrta proračuna za 2022. godinu s istom visinom osnovice od 330 KM.
Gospodarstvo / Novac | 09. 12. 2021. u 12:48 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u Federaciji Bosne i Hercegovine obratio se u rujnu Vladi Federacije BiH s inicijativom za pristupanje pregovorima o utvrđivanju osnovice i boda za proračun 2022. godinu.

Prema informacijama koje je dobio Samostalni sindikat, Vlada FBiH je međutim uputila resornim ministarstvima prijedlog Nacrta proračuna za 2022. godinu s istom visinom osnovice od 330 KM.

Odredbama Granskog kolektivnog ugovora preciziran je postupak utvrđivanja osnovice i boda za 2022. godinu, koji Vlada FBiH nije ispoštovala, napominje se u priopćenju Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u FBiH.

S obzirom da nisu održani pregovori s reprezentativnim sindikatom u vidu potpisivanja Sporazuma o utvrđivanju osnovice za iduću godinu, Sindikat je pozvao Federalnu vladu za hitno održavanje pregovora, radi utvrđivanja visine osnovice za 2022. godinu.

Iz federalnog proračuna se izdvaja plaća za oko 6.900 zaposlenika, između ostalog zatvorskih policajaca-stražara kazneno popravnih zavoda FBiH oko 1.000, sudskih policajaca FBiH 800, zaposlenika FMUP-a 900, 300 zaposlenika FUCZ (deminera), 1.200 zaposlenika Porezne uprave FBiH, 1.300 zaposlenika ministarstava u Vladi F BiH, agencija, zavoda i drugih.

''S obzirom na povećanje troškova života, Samostalni sindikat je aktom predložio nakon 11 godina usklađivanje osnovice ili boda za 10 posto. U slučaju da Vlada FBiH, donese jednostranu odluku bez usuglašavanja sa Sindikatom, organizirat ćemo prosvjede i generalni štrajk svih zaposlenika koji su na proračunu Federacije BiH'', upozorava Sindikat.

Samostalni sindikat je u skladu s dosadašnjom suradnjom pozvao Vladu da prije pokretanja bilo kakvih aktivnosti u razdoblju od 13. do 16. prosinca organiziraju pregovore, kako bi u skladu sa Zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH i Granskim kolektivnim ugovorom za službenike organa uprave i sudske vlasti Federacije BiH izvršilo usklađivanje osnovice i boda za 2022. godinu i time ispoštovali Zakone i odredbe Kolektivnog ugovora te zaustavili održavanje prosvjeda, generalnog štrajka i tužbi za novčana potraživanja.

Kopirati
Drag cursor here to close