Sedam milijuna KM

Za limuzine novca nikad ne fali: Najskuplje vozilo kupila Elektroprivreda HZHB

Uprkos pandemiji, troškovi na limuzine ove godine ponovo su visoki kao godinama, prije pandemije.
Gospodarstvo / Novac | 29. 09. 2021. u 08:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosni i Hercegovini je samo ove godine za limuzine političara potrošeno oko sedam milijuna maraka, dok je za sve vrste vozila izdvojeno oko dvanaest milijuna maraka iz proračuna. Najskuplje vozilo ove godine kupila je Elektroprivreda HZHB, čija je vrijednost bez PDV-a bila 133 tisuća maraka. Za limuzine, očigledno, novca nikad ne fali, prenosi BHRT.

Uprkos pandemiji, troškovi na limuzine ove godine ponovo su visoki kao godinama, prije pandemije. Tri puta više novca se troši na limuzine političara, nego na vatrogasna kola i kola hitne pomoći.

Istraživanja pokazuju da političari u BiH ne štede kada je u pitanju kupovina limuzina. Vozni park političara krase skupocjeni automobili. Prema istraživanjima BIRN-a samo u protekle 3 godine političari su za nabavku limuzina izdvojili oko 36 milijuna maraka.

Koruptivne radnje

Problem kupovine limuzina je i sam proces nabavke, koji ukazuje na koruptivne radnje, pojašnjavaju sugovornici.

''Kod tendera koji su prilično otvoreni, da na kraju imate samo jednu ponudu ili samo dvije što zaista ukazuje na to da veliki broj ponuđača je sada ušao u te neke koruptivne radnje.

Video: U BiH za limuzine novca nikad ne fali

Imate bukvalno teritorijalno raspoređene dobavljače tko kome dostavlja vozila, i da uvijek isti dobavljači dobavljaju za institucije u BL, isti za institucije u Mostaru, isti za institucije u Sarajevu, gdje je očigledmo da postoji određena vrsta dogovora između samih ponuđača, s obzirom na to da je u prosjeku na sve tendere dolazi jedna do dvije ponude'', govori Denis Džidić, direktor BIRN-a BiH.

Rupe u sustavu

''Na promociji osvještavanja građana o tome šta se događa iza paravana javnih nabavki, radio je i reper Adnan Hamidović Frenkie, koji godinama kroz svoje pjesme ukazuje na rupe u sustavu naše zemlje'', rekla je Ivana Korajlić, direktorica Transparency Internationala.

''Čak i kad vidim neke naše poličare kako se voze kroz Bosnu pa vidim ogromne kolone sa dva tri službena auta, ogromni sekjuriti što je, nepotrebno apsolutno'', govori reper Frenki.

Dok u Japanu jedino premijer države ima pravo na dodjelu vozila pod pratnjom, naše političare i dalje će pratiti ogromne kolone skupocjenih vozila na cestama. A što se tiče običnih građana, podaci BIHAMK-a za prethodnu godinu pokazuju da broj vozila starijih od 20 godina čini više od petine ukupnog broja registriranih motornih vozila u Bosni i Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close