Više nema pravila

Vrtoglav rast vrijednosti bitcoina i zlata

Od napada Hamasa na Izrael zlato i Bitcoin bilježe rast, vrijednost bitcoina najviša je u posljednjih 18 mjeseci te mu se vrijednost kreće oko 35 tisuća dolara.
Gospodarstvo / Novac | 01. 11. 2023. u 12:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvo je rat u Ukrajini poremetio globalna tržišta kapitala dok ih je rat na Bliskom Istoku bacio u spiralu nesigurnosti pa se globalni investitori sve teže snalaze.

No od napada Hamasa na Izrael zlato i Bitcoin bilježe rast, vrijednost bitcoina najviša je u posljednjih 18 mjeseci te mu se vrijednost kreće oko 35 tisuća dolara.

''Tržišta kapitala tonu, vrijednost dionica pada, a do jučer sigurne obveznice rasprodaju se. Previše je nejasnoća na tržištu'', potvrđuje Melissa Brown, direktorica razvoja za Qontigo Global mE.

Inflacija je tvrdokorna poput korova, ne da se iskorijeniti. Pa su dva igrača s klupe ponovno ušla u investicijsku utakmicu i plijene pozornost globalnih investitora.

Zlato sigurna luka u teškim vremenima

Prvi je veteran tržišta kapitala koji je oduvijek bio sigurna luka. U teškim vremenima - svima nam dobro poznato zlato - doseže cijenu od gotovo 2000 dolara za uncu.

''Prosječan je rast cijene zlata od 8 do 9 posto i u posljednjih nekoliko godina taj je prosjek mnogo veći. To se očekuje i u budućnosti. Investitori krenu razmišljati o ulaganju u zlato, zanimljivo'', kad se počne šuškati o recesiji ili globalnim krizama, kaže z HRT direktor Centra zlata Saša Ivanović.

Rast bitcoina 30 posto u mjesec dana

Drugi igrač je nepredvidiv i vrlo volatilan bitcoin, koji je u samo mjesec dana zabilježio porast od čak 30 posto.

''Najviše se govori o glasinama da bi američki SSC mogao odobriti neku vrstu vrijednosnog papira koja je vezana uz bitcoin što bi onda omogućilo najvećim svjestkim investitorima da bez nekih posebnih eksperimentiranja ulažu u bitcoin'', kaže Nikola Škorić iz Udruge za blockchain i kriptovalute.

Riskirati i profitirati - više nema pravila

Od svojeg vrhunca iz prošle godine, bitcoin jedini ima potencijal ponovno dosegnuti astronomske iznose. No situacija je na tržištima takva da više nema pravila.

U slučaju da niste skloni rizičnim investicijama nego onim konzervativnim onda je možda najbolje izabrati zlato - kilogram vrijedi više od 60 tisuća eura. A zlato možete zamijeniti za neku nekretninu, izbor je na vama.

Kopirati
Drag cursor here to close