Kratkoročan profit

Sukob u Izraelu podigao cijene zlata

Sukob je do sada odnio više od tisuću ljudskih života i mogao bi prerasti u novi veliki rat na Bliskom istoku.
Gospodarstvo / Flash | 10. 10. 2023. u 11:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijene zlata porasle su u ponedjeljak zbog sukoba izraelskih oružanih snaga i palestinske naoružane skupine Hamas koji je zaoštrio političku neizvjesnost na Bliskom istoku, preusmjerivši kapital u sigurnu imovinu.

Na fizičkom je tržištu unca zlata poskupjela jedan posto, na 1.850,70 dolara, najvišu razinu u tjedan dana. U terminskim ugovorima na američkom tržištu uncom zlata trgovalo se po 1,1 posto višoj cijeni, od 1.865,10 dolara.

Poskupjelo je i srebro, za 0,4 posto, na 21,68 dolara, i platina, za 0,9 posto, na 884,41 dolar.

Ulagači tradicionalno ulažu u zlato u razdobljima izražene političke i financijske neizvjesnosti, a skloni su tražiti sigurnost i u američkim državnim obveznicama, dolaru i jenu.

''Budući da investitori traže sigurna ulaganja, zlato je u najmanju ruku kratkoročno profitiralo zbog pojačanih geopolitičkih napetosti'', rekao je Giovanni Staunovo iz UBS-a.

Izrael je u nedjelju napao palestinsku enklavu Gazu, odgovorivši na ofenzivu pripadnika Hamasa koji su krajem prošlog tjedna upali na izraelski teritorij. Sukob je do sada odnio više od tisuću ljudskih života i mogao bi prerasti u novi veliki rat na Bliskom istoku.

''Bez obzira na to, visoke kamatne stope u SAD-u ostat će vjetar u leđa cijenama zlata. Očekujemo više cijene zlata nakon što Fed počne zvučati više bezobrazno tijekom 2024. - dodao je Staunovo'', prenosi SEEbiz.

Kopirati
Drag cursor here to close