Naš novac

Revizija: Ima li itko da je trošio kako treba?!

Ured za reviziju institucija u Federaciji BiH izvršio je financijske revizije 19 korisnika proračuna Federacije BiH za 2022. godinu. Kako se navodi, ukupno izvršenje proračuna ovih institucija je 2.205.140.846 KM
Gospodarstvo / Novac | 06. 06. 2023. u 11:48 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH ne posjeduje dokumentaciju o vlasništvu i posjedu imovine koju koristi i koja je u poslovnim knjigama na 31. 12. 2022. godine iskazana u iznosu od 1.061.271 KM sadašnje vrijednosti, navodi se u Izvještaju o financijskoj reviziji Federalnog ministarstvo kulture i sporta za 2022. godinu.

Izvještaji mimo pravila

Naime, revizori su objavili analize federalnih ministarstava od kojih svako ima neke zamjerke pogotovo oko vođenja brige o trošenju novca.

Tako u spomenutom ministarstvu godišnji financijski izvještaji za 2022. godinu nisu sačinjeni u skladu s Pravilnikom o financijskom izvještavanju i godišnjem obračunu proračuna u FBiH s obzirom na to da ne daju točne podatke o transferima, u zavisnosti od njihove namjene i korisnika.

Kad je u pitanju Izvješće o financijskoj reviziji Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti za 2022. godinu navodi se kako je ''raspodjela sredstava od igara na sreću u iznosu od 575.085 KM za projekte Zaštita prava djece koja su žrtve zlostavljanja, pedofilije i prosjačenja i Sudjelovanje u liječenju, prevenciji i borbi protiv ovisnosti o drogi, alkoholu, igrama na sreću i kocki izvršena je na temelju posebnih kriterija koji nisu mjerljivi i za koje nije utvrđena dokumentacija kojom bi se potvrdila njihova ispunjenost.

''Zbog navedenog raspodjela ovih sredstava nije izvršena transparentno na osnovu mjerljivih kriterija kojima bi se potvrdio broj dodijeljenih bodova i iznos odobrenih sredstava, a što nije sukladno članku 4. Zakona o proračunima u FBiH'', navedeno je.

Novac sveučilištima

Dodaje se kako su sveučilištima u Sarajevu, Tuzli, Bihaću i Zenici odobrena sredstva Transfera za financiranje bolonjskog procesa za 2022. godinu, iako ove visokoškolske ustanove nisu dostavile izvješća o namjenskom utrošku odobrenih sredstava ovoga transfera za 2021. godinu, a što nije sukladno Zakonu o proračunima u FBiH.

''S obzirom na to da su tijekom revizije konstatirani određeni propusti, utvrdili smo da nisu na odgovarajući način utvrđeni rizici izloženosti od koruptivnih aktivnosti, te samim tim da nije u potpunosti uspostavljen i implementiran sustav financijskog upravljanja i kontrole, sukladno Zakonu o financijskom upravljanju i kontroli u javnom sektoru u FBiH i drugim propisima i aktima kojima se regulira unutarnja kontrola'', navode revizori.

Izvještaj o financijskoj reviziji Federalnog ministarstva rada i socijalne politike za 2022. godinu pak kaže kako je raspodjela sredstava od igara na sreću u iznosu od 1.369.628 KM za projekt „Zadovoljavanje potreba osoba s invaliditetom u smislu poboljšanja životnih uvjeta i rada njihovih organizacija“ izvršena na osnovu posebnih kriterija koji nisu mjerljivi i za koje nije utvrđena dokumentacija kojom bi se potvrdila njihova ispunjenost.

Poticaji u poljoprivredi

''Zbog navedenog raspodjela ovih sredstava nije izvršena transparentno, na osnovu mjerljivih kriterija kojima bi se potvrdio broj dodijeljenih bodova i iznos odobrenih sredstava, što nije u skladu s članom 4. Zakona o proračunima u FBiH.

Izvještaj o financijskoj reviziji Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva za 2022. godinu, između ostalog navodi kako se ne možemo potvrditi opravdanost dodjele poticaja po osnovu proizvodnji i ostalih podrški u 2022. godini u ukupnom iznosu od 126.254 KM za korisnike koji su prekršili uvjete na osnovu kojih su ostvarili poticaje u 2021. godini. Zbog načinjenih prekršaja Ministarstvo je trebalo izdati rješenja o zabrani apliciranja u skladu sa članom 49. Zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

''Izdavanje rješenja o odbijanju prava na poticaje po modelu ruralnog razvoja iz 2012. godine nije izvršeno efikasno, u skladu sa Zakonom o upravnom postupku FBiH, što je imalo za posljedicu da do okončanja revizije još uvijek nije izdano 70 od ukupno 242 rješenja, iako je sa 31. 12. 2021. godine utvrđeno da nema potencijalnih obaveza po ovom osnovu'', navedeno je.

kad je u pitanju Izvještaj o financijskoj reviziji Federalnog ministarstva okoliša i turizma za 2022. godinu navodi se kako kriteriji za raspodjelu sredstava „Tekućeg transfera za razvoj turizma u FBiH“ za Program 2. i 3. nisu mjerljivi i ne mogu se objektivno ocijeniti. Također, nije utvrđena ni dokumentacija kojom se potvrđuje ispunjenost svih kriterija, što nije u skladu s odredbama Zakona o izvršavanju proračuna FBiH za 2022. godinu.

Novac za BH Airlines

Uz to, Ministarstvo nije izvršilo kontrolu namjenskog utroška sredstava financijske pomoći u uvjetima pandemije COVID-19 za najmanje 5.539.830 KM kod poslovnih subjekata turističko-ugostiteljskog sektora koji su smanjili broj radnika na 31. 12. 2020. u odnosu na 30. 9. 2020. godine, što nije u skladu s članom 38. Uredbe o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede FBiH u okolnostima pandemije COVID-19.

Izvještaj o financijskoj reviziji Federalnog ministarstva prometa i komunikacija za 2022. godinu kaže kako je na osnovu odluka Vlade FBiH u ranijem periodu iz proračuna FBiH JP „B&H Airlines“ d.o.o. Sarajevo doznačen je iznos od 35.266.036 KM, koji se odnosi se na učešće Vlade FBiH u osnovnom kapitalu, a koji je u Ministarstvu evidentiran na poziciji Dugoročni plasmani.

''Prema raspoloživim i u registar upisanim podacima iz aktualnog izvoda iz sudskog registra Općinskog suda u Sarajevu na 15. 1. 2016. godine, jedini osnivač bila je Federacija BiH, sa 100%-tnim udjelom osnivača i ugovorenim (upisanim) i uplaćenim kapitalom u iznosu od 18.773.273 KM. S obzirom na to da je u 2016. godini pokrenut stečaj u BH Airlinesu zbog gubitka koji u značajnom dijelu premašuje ukupni kapital, izvjesno je kako od iskazanih dugoročnih plasmana nema, niti će biti ekonomskih koristi, te da dugoročni plasmani nisu realno iskazani'', navedeno je, između ostalog, u revizorskom izvješću.

Otvoreni računi

Izvještaj o financijskoj reviziji  Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica za 2022. godinu kaže kako, na osnovu suglasnosti Federalnog ministarstva financija iz prethodnog perioda, Ministarstvo za realizaciju razvojno-investicijskih projekata ima otvorene namjenske račune izvan Jedinstvenog računa Trezora, što nije u skladu sa Zakonom o trezoru u FBiH.

''Za ove račune nije uspostavilo knjigovodstvenu evidenciju i ne sačinjava financijske izvještaje, na šta je i do sada ukazivano u izvještajima o financijskoj reviziji'', rečeno je.

Izvještaj o financijskoj reviziji Federalnog ministarstva prostornog uređenja za 2022. godinu navodi kako nije osigurano efikasno korištenje sredstava u iznosu od 2.750.000 KM s obzirom na to da sredstva revolving fonda nisu realizirana u skladu s Operativnim planom za poboljšanje energetske efikasnosti u institucijama FBiH.

''Navedeno nije u skladu sa Zakonom o proračunima u FBiH, što je za posljedicu imalo da nije ostvaren usvojeni cilj smanjenja potrošnje energije u zgradama javne namjene, te nisu ostvarene uštede koje bi se koristile kao instrument otplate investicija'', navodi se u izvještaju.

Nemjerljivo

Uz to, nije izvršen nadzor nad namjenskim utroškom sredstava dodijeljenih u 2021. godini Gradu Široki Brijeg u iznosu od 25.000 KM, prije odobravanja sredstava u 2022. godini u iznosu od 430.000 KM, što nije u skladu sa Zakonom o proračunima u FBiH.

Naime, Ured za reviziju institucija u Federaciji BiH izvršio je financijske revizije 19 korisnika proračuna Federacije BiH za 2022. godinu. Kako se navodi, ukupno izvršenje proračuna ovih institucija je 2.205.140.846 KM, što je više za oko 91 milijun u odnosu na prethodnu godinu a manje za oko 475 milijuna u odnosu na odobrena sredstva.

Navodi se kako određeni transferi novca koji su odobreni za programe i projekte nisu bili spremni za realizaciju i koji se ne realiziraju u razdoblju za koji su odobreni. Dio transfera je odobren bez kriterija ili prema kriterijima koji nisu mjerljivi niti se vršio nadzor utrošenih sredstava.

Kopirati
Drag cursor here to close