Plus minus

Revizija Federalnog ministarstva zdravstva: Koliko je cjepiva naručeno, a koliko je došlo?

Ministarstvo ni u 2022. godini nije predložilo Vladi FBiH imenovanje stalnog Upravnog odbora Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja zbog nedostavljanja prijedloga dva županijska ministarstva zdravstva...
Gospodarstvo / Flash | 05. 06. 2023. u 13:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Na osnovu Sporazuma o međusobnim pravima i obvezama u vezi s nabavkom cjepiva putem Instrumenta za globalni pristup cjepivu protiv bolesti COVID-19 (COVAX) potpisanog u 2020. godini izvršena je avansna uplata u iznosu od 13.682.011 KM za nabavku 800.000 doza cjepiva'', navedeno je u izvještaju o financijskoj reviziji Federalnog ministarstva zdravstva za 2022. godinu.

Naručeno primljeno

Stoji kako je od ugovorene količine isporučeno samo je 212.660 doza, dok za avansno uplaćena sredstva u iznosu od 10.044.990 KM isporuka nije izvršena, zbog čega se provode aktivnosti na raskidu Sporazuma i povratu sredstava.


Uz to, Ministarstvo ni u 2022. godini nije predložilo Vladi FBiH imenovanje stalnog Upravnog odbora Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja zbog nedostavljanja prijedloga dva županijska ministarstva zdravstva, što nije u skladu s članom 102. Zakona o zdravstvenom osiguranju. To za posljedicu ima da od 2015. godine ovim Zavodom upravlja privremeni Upravni odbor imenovan na razdoblje do tri mjeseca, odnosno do okončanja postupka konačnog imenovanja u skladu sa Zakonom.

''Zaposlenici su angažirani u velikom broju komisija formiranih na osnovu posebnih propisa, za poslove i zadatke koji su u nadležnosti Ministarstva, po kojem osnovu su isplaćivane neto naknade u iznosima do 18.020 KM godišnje. Obračun poreza i doprinosa na naknade članovima komisija koji su zaposlenici Ministarstva nije imao tretman prihoda od nesamostalne djelatnosti u skladu sa Zakonom o porezu na dohodak i Zakonom o doprinosima, s obzirom na to da Federalno ministarstvo financija nije osiguralo preduvjete za ovaj obračun'', stoji u izvještaju.

Bez evidencije

Također, navode kako revalorizacija stalnih sredstava nije izvršena jer Federalno ministarstvo financija kroz modul stalnih sredstava nije osiguralo tehničke preduvjete. Proračunski korisnici, u skladu s Uredbom o računovodstvu proračuna u FBiH, Pravilnikom o knjigovodstvu proračuna u FBiH i Računovodstvenim politikama za federalne proračunske korisnike i Trezor, vrše revalorizaciju ako je inflacija na godišnjoj razini, mjerena rastom cijena, viša od 10 posto ili 10 posto i više, kumulativno od posljednje promjene vrijednosti sredstava. Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, rast cijena proizvođača industrijskih proizvoda u 2022. godini iznosio je 17,4 posto.

''Obzirom na to da Federalno ministarstvo financija nije definiralo knjigovodstveno evidentiranje, financijsko izvještavanje i godišnji obračun za razvojno-investicijske projekte koji se realziraju putem projektnih računa, Ministarstvo nije uspostavilo knjigovodstvene evidencije i financijsko izvještavanje u skladu sa Zakonom o računovodstvu i reviziji u FBiH i Pravilnikom o financijskom izvještavanju i godišnjem obračunu proračunu u FbiH'', navedeno je u izvještaju revizora.

Kopirati
Drag cursor here to close