907.096 KM

Revizija: Ministarstvo nije smjelo uplatiti sredstva Aluminiju?

Revizori naglašavaju kako je programom ''propisano da je korisnik pomoći privatno poduzeće, koje nije u većinskom vlasništvu FBiH ili bilo koje razine vlasti u FBiH''.
Gospodarstvo / Tvrtke | 05. 06. 2023. u 14:31 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Poduzeću Aluminij d.d. Mostar odobrena su sredstva u iznosu od 907.096 KM po Programu utroška sredstava – Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima za uvezivanje radnog staža za 2022. godinu, iako ovo poduzeće nije ispunjavalo osnovni kriterij za učešće i izbor korisnika sredstava'', navodi se u revizorskom izvješću o financijskoj reviziji Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije za 2022. godinu.

Privatno poduzeće

Revizori naglašavaju kako je programom ''propisano da je korisnik pomoći privatno poduzeće, koje nije u većinskom vlasništvu FBiH ili bilo koje razine vlasti u FBiH''.

''Međutim, ovo poduzeće nije privatno, jer ima mješovitu strukturu kapitala sa vlasničkim udjelima: Vlada FBiH 44%, Vlada Republike Hrvatske 12% i pojedinačni dioničari 44% – kapital u privatnom vlasništvu'', napominju revizori.

Podsjeća se kako je Vlada FBiH je 17. 11. 2022. donijela Odluku o izboru korisnika Subvencija privatnim poduzećima za uvezivanje radnog staža, kojom su sredstva odobrena u ukupnom iznosu od 991.293 KM za umirovljenje 85 radnika koji su stekli uvjeti, a nije im uplaćen radni staž. Tada je „Aluminij“ d.d. Mostar dobio 336.465 KM za umirovljenje 23 radnika; „Krivaja mobel“ d.o.o. Zavidovići 37.326 KM za 14 radnika; „Hidrotehnika d.o.o. Kladanj 17.385 KM za dva radnika; „Fortuna“ d.d Gračanica u stečaju 358.202 KM za 28 radnika; „Olimp“ d.d. Gračanica 141.585 KM za devet radnika i „Metalno“ d.d. Zenica 100.330 KM za 9 radnika).

Odluka

Odluku o izmjenama Odluke o usvajanju Programa utroška sredstava Subvencije privatnim poduzećima za uvezivanje radnog staža donijela je Vlada FBiH 20. 12. 2022. godine. Odlukom je uvećan iznos sredstava koji će se dodijeliti po Programu na 1.900.000 KM. Osim toga, Odlukom o izmjeni Odluke izbrisana je odredba kojom je utvrđeno da privatna poduzeća po ovom Programu mogu ostvariti pravo na dodjelu samo po jednom podnesenom zahtjevu, kao i da javni poziv po objavljivanju ostaje otvoren pet dana (prethodno bilo utvrđeno 30 dana).


Ministarstvo je 20. 12. 2022. godine objavilo ponovljeni Javni poziv za dodjelu sredstava po Programu – Subvencije privatnim poduzećima za uvezivanje radnog staža. On nije usuglašen sa Odlukom o izmjeni Odluke o usvajanju programa, jer je ponovljenim Javnim pozivom utvrđeno da poduzeća po ovom Javnom pozivu mogu ostvariti sredstva samo po jednom zahtjevu.

Međutim, ova odredba je Odlukom o izmjenama Odluke o usvajanju Programa utroška sredstava izbrisana. Odlukom o izboru korisnika preostalog djela sredstava za subvencije privatnim poduzećima za uvezivanje radnog staža od 29. 12. 2022. godine (po ponovljenom Javnom pozivu) odobrena su sredstva u ukupnom iznosu od 602.814 KM za umirovljenje 49 radnika koji su stekli uvjete, a nije im uplaćen radni staž („Aluminij“ d.d. Mostar 570.631 KM za umirovljenje 38 radnika i „Krivaja mobel“ d.o.o. Zavidovići 33.183 KM za 11 radnika).

Kriteriji

Revizori navode kako kriterij kojim se utvrđuje pravo učešća po Programu utroška sredstava – Subvencije privatnim poduzećima za uvezivanje radnog staža nije jasno definiran, odnosno nije definiran sa stanovišta većinskog učešća privatnog vlasništva u kapitalu korisnika financijske pomoći (budući da se radi o privatnim poduzećima).

Programom utroška sredstava – Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima za uvezivanje radnog staža za 2022. godinu, koji je sačinjen u svibnju 2022. godine, utvrđen je osnovni kriterij korisnika financijske pomoći, odnosno da je korisnik pomoći privatno poduzeće u kojem privatna lica imaju udio u vlasništvu najmanje 50% plus jedna dionica (identičan kriterij je utvrđen i Programom za 2021. godinu).

Međutim, u Programu utroška sredstava – Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima za uvezivanje radnog staža za 2022. godinu od 20. 7. 2022. godine (objavljen u „Službenim novinama FBiH“) umjesto ovog kriterija navedeno je da je korisnik pomoći privatno poduzeće, odnosno gospodarsko društvo koje nije u većinskom vlasništvu FBiH ili bilo koje razine vlasti u FBiH.

Privatna poduzeća

''Skrećemo pažnju na to da su svi uzorkovani korisnici sredstava registrirani kao privatna poduzeća (najmanje 50% plus jedna dionica privatnog kapitala), osim poduzeća Aluminij d.d Mostar kod kojeg je mješovita struktura vlasništva kapitala i to: Vlada FBiH 44%, Vlada Republike Hrvatske 12% i pojedinačni dioničari 44% i sa stanovišta vlasništva kapitala poduzeća udio privatnog vlasništva u kapitalu poduzeća je 44% (manjinski), što je konstatirano i u Izvještaju o financijskoj reviziji za 2021. godinu.

''Poduzeće Aluminij d.d. Mostar nije u većinskom vlasništvu FBiH, a nije ni većinsko privatno vlasništvo. Stoga smatramo da nije ispunilo kriterije za dodjelu sredstava u iznosu od 907.095 KM, što je konstatirano i u Izvještaju o financijskoj reviziji za 2021. godinu'', navode revizori dodajući kako su u 2021. odobrena sredstva iznosila 378.174 KM.

Isplate više od dozvoljenog

Poduzećima „IP Krivaja“ d.o.o. Zavidovići u stečaju, „BNT – Tvornica mašina i hidraulike“ d.d. Novi Travnik i „Zrak“ d.d. Sarajevo dodijeljena su sredstva po više podnesenih zahtjeva i iznad ukupno dozvoljenog iznosa za 708.357 KM, iako je Programom utroška sredstava – Subvencije javnim poduzećima za uvezivanje radnog staža za 2022. godinu, utvrđeno da poduzeća mogu ostvariti pravo na dodjelu sredstava samo po jednom podnesenom zahtjevu i u maksimalnom iznosu od 300.000 KM po jednom poduzeću, kažu revizori.

Kopirati
Drag cursor here to close