Revizija

Nezakonito radno vrijeme u ministarstvu

Revizori upozoravaju i kako se evidencije o radnom vremenu ne vode u skladu s Pravilnikom…
Gospodarstvo / Posao | 05. 06. 2023. u 13:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radno vrijeme u Ministarstvu financija federacije BiH iznosi 40 sati s uračunatim dnevnim odmorom tijekom radnog dana, što nije u skladu sa Zakonom o radu i Odlukom o radnom vremenu u federalnim organima državne službe, navedeno je u revizorskom izvještaju o radu ovog ministarstva u prošloj godini.

Nezakonitosti pri žalbama

Revizori upozoravaju i kako se evidencije o radnom vremenu ne vode u skladu s Pravilnikom o sadržaju i načinu vođenja evidencije o radnicima i drugim licima angažiranim na radu.

Pored toga, Ministarstvo se nije pridržavalo načela zakonitosti i efikasnosti jer nije rješavalo u zakonski utvrđenom roku po žalbama izjavljenim na upravne akte prvostupanjskih organa, u skladu sa Zakonom o upravnom postupku i Zakonom o Poreznoj upravi FBiH.

''Tijekom godine riješeno je svega 18,7% predmeta koji datiraju iz 2016. godine, a sa 31. 12. 2022. godine je 6.497 neriješenih predmeta, što je više za 234 predmeta u odnosu na 2021. godinu'', naveli su revizori.

Obračun naknada zaposlenicima

Između ostalog, nisu osigurani uvjeti za primjenu odgovarajućih stopa doprinosa na naknade za rad u povjerenstvima, što je utjecalo na to da obračun naknada zaposlenicima kod proračunskih korisnika po osnovu angažiranja u povjerenstvima nije imao tretman prihoda od nesamostalne djelatnosti, kako je propisano Zakonom o porezu na dohodak i Zakonom o doprinosima.

Kad su u pitanju potraživanja po kreditima iz ranijih godina, koji su po osnovu supsidijarnih sporazuma s Federacije BiH preneseni na krajnje korisnike, kao i za ona za koje postoji reprogram, u iznosu najmanje od 13.766.706 KM, nisu poduzete sve zakonom propisane radnje za naplatu što, kako navode revizori, nije u skladu sa Zakonom o proračunima u FBiH.

Isto tako, rashodi za plaćene obveze po vanjskom dugu u iznosu od 3.315.862 KM, nisu iskazani s 31. 12. 2022. godine što nije u skladu s članom 76. Zakona o proračunima u FBiH, kojim je propisano da se rashodi i izdaci priznaju u periodu na koji se odnose nezavisno od plaćanja.

Zrelost projekta na jednoj stranici

Ministarstvo nije poduzelo aktivnosti da se Proračunom FBiH za 2022. godinu osiguraju dovoljna sredstva za izmirenje ovih obveza.

Kad su u pitanju kapitalni transferi jedinicama lokalne samouprave, revizori navode da je nejasno ''kako je moguće ocijeniti zrelost projekta iz podataka sadržanih u idejnom ili glavnom projektu, ako aplikant nije u obvezi dostaviti cjelokupne projekte (u uzorku najveći broj aplikanata dostavio samo naslovnu stranu, prve stranice glavnog i idejnog projekta ili stranice s predmjerom/predračunom radova), kako je navedeno kod projektno-tehničke dokumentacije.

''Definirana dokumentacija kojom se potvrđuje ispunjenost posebnih kriterija ukazuje na netransparentnost i ostavlja prostora za moguća subjektivna postupanja prilikom pregleda i ocjene određenih projekata'', naveli su revizori.

Kopirati
Drag cursor here to close