Dom naroda

Povećanjem praga za PDV više od 6.200 obveznika imat će olakšice

Ako u Domu naroda budu usvojene izmjene zakona, javni prihodi biti smanjeni za 25 milijuna KM.
Gospodarstvo / Novac | 23. 11. 2023. u 08:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas bi trebalo razmatrati Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodanu vrijednost, čiji je predlagač Zastupničkii dom PSBiH, a kojim se predviđa povećanje praga za obaveznu registraciju s postojećih 50.000 na 100.000 KM.

U obrazloženju predloženog zakona je navedeno da je razlog za povećanje granice za registraciju poreznih obveznika s 50.000 KM na 100.000 KM očigledna potreba, s obzirom na inflatorna kretanja i povećanja cijena roba i usluga u proteklom periodu, kao i predviđanja ekonomskih kretanja za naredni period.

6.200 obveznika s olakšicom

Komisija za financije i proračun Doma naroda podržala je, u drugoj komisijskoj fazi i bez amandmana, prijedlog tog zakona.

Ministar financija i trezora BiH Srđan Amidžić izjavio je u srijedu kako očekuje da će Dom naroda usvojiti izmjene Zakona o PDV-u, kojim će prag za ulazak u sistem PDV-a biti povećan s 50.000 na 100.000 KM, čime će više od 6.200 obveznika imati olakšicu.

Dodao je da će, ako u Domu naroda budu usvojene izmjene zakona, javni prihodi biti smanjeni za 25 milijuna KM.

"Od usvajanja zakona potrebno je osam dana da stupi na snagu. Nakon toga za sve ostale procedure zadužena je Uprava za neizravno oporezivanje BiH, odnosno preregistraciju obveznika, za šta će biti potrebno 30 dana", naveo je on.

Direktor Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske Jovica Bratić ocijenio je da je za zanatlije veoma važno što će biti povišen prag za ulazak u sistem PDV-a, naglasivši da to znači da će imati više prostora za rad.

Izvještaj o reviziji

Dom naroda bi danas na sjednici trebao razmatrati i Godišnji revizorski izvještaj o glavnim nalazima i preporukama za 2022. godinu, kao i Izvještaji Ureda za reviziju institucija BiH o financijskoj reviziji institucija BiH za 2022. godinu.

Na dnevnom redu bi trebalo da se nađe Izvještaj o financijskoj reviziji izvršenja Proračuna institucija BiH za 2022. godinu, te Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu.

Predviđeno je i davanje suglasnosti za ratifikaciju Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o rekonstrukciji mosta Brčko (BiH) - Gunja (RH).

Kopirati
Drag cursor here to close