Srpska

Povećanje plaća za 54.118 zaposlenih u javnom sektoru

''To znači da će čistačica u zgradi Vlade dobiti povećanje 18 posto, a pomoćnik ministra tri posto…''
Gospodarstvo / Novac | 06. 06. 2022. u 10:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Resorni ministri i predstavnici granskih sindikata iz oblasti uprave, unutrašnjih poslova, zdravstva, obrazovanja, znanosti i kulture Republike Srpske potpisali su danas u Banja Luci sporazum o povećanju plata za 54.118 zaposlenih u javnom sektoru, objavila je Srna.

Sporazume su potpisali ministrica uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Jujić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić, ministar unutarnjih poslova Dragan Lukač, ministrica prosvjete i kulture Natalija Trivić i ministrica za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević.

Sporazum su potpisali i predstavnici Sindikata uprave, Sindikata radnika unutrašnjih poslova, Strukovnog sindikata doktora medicine, Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara, Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, Sindikata obrazovanja, nauke i kulture.

Ministrica uprave i lokalne samouprave Senka Jujić izjavila je da sporazum podrazumijeva povećanje plaće od 10 posto za zaposlene u javnom sektoru od 1. svibnja, kao i povećanje od 100 KM koje će se iskazati kroz koeficijent od 1. kolovoza.

"Potpisivanjem ovog sporazuma predstavnici sindikata koji su pokrenuli interpelaciju /radi vraćanja prava na topli obrok i regres/ odustaju od svog zahtjeva, te će biti imenovana interresorna radna grupa koja će pratiti realizaciju sporazuma", rekla je Jujić novinarima nakon potpisivanja sporazuma.

Predsjednik Sindikata uprave Božo Marić kaže da su odsutali od zahtjeva, ali ne i prava utvrđenog zakonom, ali da su morali naći kompromis.

Podsjetio da su interpelaciju s ciljem vraćanja prava na topli obrok i regres uputili u Narodnu skupštinu Republike Srpske 29. travnja, ali da su nakon toga razgovarali s predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom te dogovorili da izmjenama koeficijenata svi radnici dobiju povećanje od 100 KM.

"To znači da će čistačica u zgradi Vlade dobiti povećanje 18 posto, a pomoćnik ministra tri posto. Mislim da je time ispunjena socijalna pravda da oni koji imaju najniža primanja procentualno imaju i najveće uvećanje", rekao je Marić.

Kopirati
Drag cursor here to close