Armija

Ministar plaća muzej Crnim labudovima: Njihova uloga bila je časna

Ramića su, kako je navedeno, predstavnici Udruženja upoznali o dinamici izgradnje kompleksa i aktivnostima koje se provode u sklopu muzej sobe.
Vijesti / Politika | 03. 06. 2022. u 12:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i predsjednik Udruženja boraca "Crni labudovi" Avdo Subašić, potpisali su ugovor o podršci za završetak izgradnje centralnog spomen-obilježja i muzeja sobe za 79 poginulih pripadnika ove jedinice iz 36 bosanskohercegovačkih općina i gradova, objavljeno je iz Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica Federacije BiH.

"Ministarstvo je od samog početka izgradnje davalo podršku za izgradnju spomen - obilježja. Došli smo do zadnje četvrte faze kada se izgradnja privodi kraju i kada je podrška i najpotrebnija kako bi cijeli kompleks dobio konačan izgled i svoju funkciju. Radi se o kompleksu koji je posvećen članovima naše jedinice 'Crni labudovi', a koji su položili živote za našu domovinu", kazao je Avdo Subašić, predsjednik Udruženja "Crni labudovi".

Ramića su, kako je navedeno, predstavnici Udruženja upoznali o dinamici izgradnje kompleksa i aktivnostima koje se provode u sklopu muzej sobe.

"Poznata nam je ratna uloga 'Crnih labudova', ona je, prije svega, bila časna, hrabra i patriotska. U toj borbi je 79 mladih ljudi dalo svoje živote. Neki od njih dolaze iz povratničkih sredina i stoga je važno da ih čuvamo od zaborava i njihov doprinos moramo isticati zbog generacija koje dolaze", istakao je Ramić.

A upravo ovu postrojbu hrvatska strana smatra odgovornom za pokolj u Grabovici - jedan od najtežih ratnih zločina na području BiH u prošlome ratu.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close