Gladni smo

Poskupio kruh u BiH, povećana cijena i drugih pekarskih proizvoda

U idućem razdoblju rast će cijene pekarskih proizvoda, a razlozi su konstantan rast cijene pšenice, te masnoća i žitarica na globalnom tržištu,
Gospodarstvo / Novac | 02. 11. 2021. u 15:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijene kruha od juče porasle su za deset pfeninga, a drugih, jeftinijih pekarskih proizvoda za pet pfeninga priopćeno je iz Krajina Klasa, uz objašnjenje da nisu cijene standardnog bijelog kruha od 600 grama jednake u cijeloj BiH.

“Naprimjer u Banja Luci kruh je koštao 1,50 KM, sada će biti 1,60 KM, isto je i u Sarajevu”, pojasnili su iz ove kompanije, uz pojašnjenje da je npr. u Bijeljini cijena istog kruha do sada iznosila 1,10 KM.

U idućem razdoblju rast će cijene pekarskih proizvoda, a razlozi su konstantan rast cijene pšenice, te masnoća i žitarica na globalnom tržištu, kažu za N1 u Krajina Klasu koji je jedan od najvećih distributera ovog tipa proizvoda u BiH.

“Ove godine jesu poskupljivali pekarski proizvodi, te će biti i nova poskupljenja. Mi smo od jučer uveli nove cijene u naše maloprodajne objekte, kao i cijene kod veleprodajnih kupaca. U idućem razdoblju će vjerojatno svi pekari, koji nisu do sada, poskupiti svoje proizvode obzirom da je cijena pšenice značajno porasla, s tendencijom daljeg rasta, barem prema burzanskim projekcijama”, pojasnio je Nemanja Trivić iz Krajina Klasa.

Manjak radne snage i rast plača jedan od uzroka

Osim toga poseban faktor koji utječe na poskupljenja predstavlja manjak radne snage te rast plaća pojasnio je Trivić.

“Prosječna plaća u našoj kompaniji je rasla više od 20 posto u posljednje dvije godine, te su naša očekivanja da će se taj trend nastaviti što će neminovno utjecati na mogućnosti opstanka pekara na našem tržištu”, rekao je predstavnik ove kompanije.

Trivić dodaje da se već vide negativni efekti ovoga jer se povećava broj pekara koje se zatvaraju uslijed nedostatka radnika i cijene rada koju nisu u mogućnosti da isprate financijski.

Rast cijena namirnica

Trendovi rasta cijena u BiH neminovnost su zbog situacije na burzama i u ovom sektoru. Rastu cijene ulja, margarina, žitarica i drugih propratnih sirovina koje pekari koriste kažu iz ovog sektora.

“Cijena masnoća i žitarica na globalnom tržištu koja je rasla i Više od 100 posto te su cijene svih propratnih sirovina u pekarskoj industriji značajno porasle. Sva burzanska roba je u porastu uslijed različitih faktora, te su sve projekcije takve da će se te cijene održati i u idućem razdoblju”, rekao je Trivić.

Kopirati
Drag cursor here to close