Proračun

O mostarskim džepovima: ''Gradi se u svakom kutku grada''  

Pred vijećnicima će biti i Odluka o donošenju programa obavljanja komunalnih djelatnosti iz oblasti zajedničke komunalne potrošnja za ovu godinu…
Gospodarstvo / Novac | 20. 03. 2023. u 09:54 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prijedlog Proračuna Grada Mostara za 2023. godinu te Odluka o izvršenju Proračuna za 2023. godinu, glavne su točke dnevnog reda sjednice Gradskog vijeća Grada Mostara koja će se održati u utorak, 21. ožujka.

Govoreći o ovogodišnjem proračunu u intervjuu za Večernji list, mostarski gradonačelnik Mario Kordić rekao je kako se radi o ''iznimnom porastu u visini proračuna''.

''Iznosit će više od 130 milijuna maraka, a samo prije dvije godine bili smo na 70-ak milijuna'', rekao je Kordić i dodao kako je u proračunu oko 13 milijuna maraka akumuliranih sredstava iz prijašnjih godina koji će se moći realizirati zbog rješavanja svih administrativnih procedura oko realizacije projekata.

Gradi se

''Gradi se u svakom kutku grada. Od južnoga dijela Žitomislića i priključka vodovoda, do Grabovice, preko središnjeg dijela grada. Tu je i dovršetak vodovoda na Gubavici. Planiramo osposobiti popularno izletište Buna, gdje s britanskim Veleposlanstvom ulažemo oko 700.000 KM. Zračna luka Mostar dobit će potporu za uspostavu jedne linije prema Zagrebu i dalje kao 'hub' prema svijetu. Na spoju s autocestom na koridoru Vc ulažemo dva milijuna maraka za trotračnu prometnicu. Mijenjamo cijelu infrastrukturu, a dobit ćemo i biciklističku stazu. Podržat ćemo i Sajam gospodarstva.

Cijela prometnica Kralja Petra Krešimira, prema bolnici, ide u rekonstrukciju. Kako se prilaz bolnici ne bi otežao, do nje će se moći iz dvaju smjerova, preko naselja Ilića i Blajburških žrtava. Nastavlja se uređenje Perivoja mira, popularne Trimuše. U rijeci Radobolji osigurat ćemo biološki minimum povezivanjem s izvorištem Studencem. Radovi su i na brojnim školama - od Cima, preko Treće osnovne ili dvorane u OŠ Ilije Jakovljevića te u Kruševu. Nove vrtiće gradit ćemo u Kruševu i Centru II. Potpomažemo rekonstrukciju i nogometnog stadiona Zrinjskog, a 3,5 milijuna maraka izdvaja se za sportsku dvoranu. Sljedeće godine taj bi objekt trebao biti građevinski završen. Na desetke je drugih projekata u Centru 2, Zgonima, Bijelom brijegu, Raštanima... Rodoč kanimo povezati biciklističkom stazom s Mostarom. Saniramo deponij, a u Sjevernom logoru planiramo izgraditi novi dom zdravlja te rekonstruirati Fejićevu ulicu koja vodi do povijesne jezgre i Staroga mosta. Jako mnogo novca ide kao potpora javnim poduzećima kako bi grad 'umili', učinili ga ugodniji mjestom za življenje. Čak 16 milijuna KM ide za te namjene. Javni autobusni prijevoz je osuvremenjen, građanima ćemo ga učiniti još dostupnijim, a dobar je znak da se za 30 posto povećao broj putnika. Prema nacrtu dokumenta, značajnije povećanje ide i za kulturu, obrazovanje…'', rekao je Kordić.

Komunalne djelatnosti

Pred vijećnicima će biti i Odluka o donošenju programa obavljanja komunalnih djelatnosti iz oblasti zajedničke komunalne potrošnja za ovu godinu kako i Izmjene i dopune Regulacijskog plana i Programa uređenja „Rodoč-Kolonija-Stotina“ te Program uređenja Poslovna zona „Gajevi“.

Video: ANKETA: MOSTARCI O PRORAČUNU

Između ostalog, vijećnici će raspravljati i o pristupanju izradi Izmjena i dopuna provedbenog urbanističkog plan za područje od Biskupske glavice, kneza Branimira i kralja Petra Krešimira IV do partizanskog groblja te o izmjenama Regulacijskog plana „Industrijska zona Bišće polje“ te dijela provedbenog urbanističkog plana na potezu M17-Most Franje Blaževića.

Uz to, trebao bi usvojiti i program rada Gradskog vijeća za 2023.godinu ali i Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o načinu organiziranju, upravljanja i korištenja javnih parkirališta na području Grada Mostara kao i Odluka o davanju na korištenje, upravljanje i održavanje postrojenja za preradu otpadnih voda u Mostaru JP „Vodovod“ d.o.o. Mostar.

Stadioni

Trebala bi se utvrditi i građevna cijena četvornog metra korisne stambene površine i visine naknade za pogodnost-rente na području Grada Mostara za 2023.godinu te izmjene Odluke o organizaciji taksi prijevoza na području Grada Mostara kao i Zaključak o privremenom korištenju javnih površina.

Vijećnici će odlučivati i o davanju suglasnosti Gradonačelniku Grada Mostara za zaključenje Ugovora o zakupu poslovnih prostorija s Vladom HNŽ te za zaključenje Ugovora o zakupu stadiona sa FK Velež i sa HŠK Zrinjski Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close