E moj Fadile

Evo kako to rade Bečlije: Paket pomoći za građane zbog poskupljenja

Paušal će biti isplaćen u vidu jednokratne pomoći od 200 eura po domaćinstvu, odnosno za 262.000 građana u drugom kvartalu ove godine, bez podnošenja prethodne prijave.
Gospodarstvo / Novac | 18. 03. 2022. u 12:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako bi smanjili opterećenje domaćinstava uslijed naglog rasta cijena za energente, bečke gradske vlasti su pripremile novi program mjera podrške.

Paket mjera čine tri komponente: paušal za troškove struje u visini od 50 milijuna eura namijenjen socijalno ugroženim i građanima s niskim prihodima, energetska podrška u iznosu od 26 milijuna eura te subvencije za izgradnju održivih oblika energije u novim zgradama i renoviranje zgrada u vrijednosti od 48,3 milijuna eura.

Paušal će biti isplaćen u vidu jednokratne pomoći od 200 eura po domaćinstvu, odnosno za 262.000 građana u drugom kvartalu ove godine, bez podnošenja prethodne prijave. Podrška se odnosi na građane koji su posebno pogođeni energetskim siromaštvom ili su u zaostatku s plaćanjem računa.

Treća stavka paketa se odnosi i na izgradnju energetski efikasnih zgrada i ekološki održivih postrojenja poput solarnih elektrana.

"S ovim paketom mjera djelujemo brzo, socijalno i ciljano. I srednji sloj stanovništva je sve više pogođen poskupljenjima. Prema trenutno dostupnim podacima u pitanju je oko 200.000 domaćinstava. Za prosječno bečko domaćinstvo poskupljenje energije bi moglo iznositi oko 500 eura godišnje. Cijene struje i gasa dosegle su astronomske visine. Austrijski indeks cijene gasa povećao se više od pet puta u prethodnoj godini, a dalji razvoj situacije je nepredvidiv uslijed rata u Ukrajini", kazao je gradonačelnik Beča Michael Ludwig.

Za socijalno ugroženu kategoriju stanovništva u bečkoj elektroprivredi Wien Energie, još u 2011. godini je uspostavljena i institucija ombudsmana za intenzivno osobno savjetovanje i podršku, kako ovi pojedinci i u ekonomski teškim situacijama ne bi bili uskraćeni za osnovne potrebe stanovanja.

Kopirati
Drag cursor here to close