Vlada

Federacija Ukrajincima nudi 40 kreveta

Vlada je zadužila Federalno ministarstvo financija da donese instrukciju o načinu postupanja i knjigovodstvenom tretiranju ovih financijskih sredstava.
Vijesti / Politika | 17. 03. 2022. u 13:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Svi smo osudili rusku invaziju, a budući da smo ne tako davno to i sami proživjeli, podsjećamo na neku ljudsku potrebu za reakcijom po pitanju pomoći ukrajinskim izbjeglicama'', rekao je federalni premijer Fadil Novalić medijima u Mostaru nakon sjednice Vlade F BiH u Mostaru.

''Odmah stavljamo na raspolaganje 40 ležajeva u hotelu u Sarajevu koji je u posjedu naše agencije za oduzetu imovinu s mogućnošću proširenja na još 40. Ministarstvo turizma je zaduženo da napravi presjek kapaciteta banja kako bi se omogućio smještaj ukrajinskim ranjenicima. Jer rečeno je da mi u Europi imamo najsvježiji primjer da su naše banje utrenirane u tretmanu ranjenika'', rekao je.

Naime, Vlada FBiH zadužila je danas Federalnu agenciju za upravljanje oduzetom imovinom da stavi na raspolaganje 40 kreveta na jednom katu u hotelu „Walter”, uz eventualno dodatnih još 40 kreveta na još jednom spratu, ako bude potrebno, a kojim upravlja ova agencija, i to za smještaj izbjeglica iz Ukrajine.

Direktor Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom, Vinko Jakić, rekao je kako je Vlada donijela zaključak da se ide i prema Vijeću ministara obzirom da Vijeće ministara nije definiralo status izbjeglih osoba.

''Ovog trenutka su izbjeglice iz Ukrajine strana lica tako da smo uputili inicijativu da se riješi taj status. Mi smo stavili ukupno na raspolaganje dva kata, odnosno 80 mjesta za izbjeglice iz Ukrajine'', rekao je.

Vlada je objavila kako će financijska sredstva potrebna za smještaj izbjeglica bit će osigurana od novčanih sredstava deponiranih na računu za posebne namjene kojima upravlja Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom, a koja su pravosnažnim presudama utvrđena kao imovina Federacije BiH.

Vlada je zadužila Federalno ministarstvo financija da donese instrukciju o načinu postupanja i knjigovodstvenom tretiranju ovih financijskih sredstava.

Za realizaciju ovog zaključka zaduženi su Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom, te Federalno ministarstvo financija, svako u okviru svojih nadležnosti.

Vlada FBiH upućuje zahtjev Vijeću ministara BiH da se građanima Ukrajine, koji se nalaze na teritoriji Federacije BiH i tu namjeravaju ostati, u skladu sa zakonima omogući hitno dobivanje izbjegličkog statusa.

 

Kopirati
Drag cursor here to close