Sumnje u transparentnost

Dodjela poticaja: Tvrtka iz Stoca se odrekla 13 tisuća KM, ministar tvrdi da se dijelilo transparentno

Tvrtka Mil Company odrekla se dobivenih poticaja ''jer je Povjerenstvo Ministarstva gospodarstva HNŽ pri odabiru dobitnika poticaja sredstva nesrazmjerno dodijelilo subjektima koji ne zadovoljavaju ni minimum uvjeta iz javnog poziva.
Gospodarstvo / Novac | 10. 01. 2023. u 14:48 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što se tvrtka iz Stoca Mil Company, zbog sumnje u transparentnost postupka podjele poticajnih sredstava za poduzetnike koje je dalo Ministarstvo gospodarstva HNŽ, odrekla 13 tisuća KM koje je dobila putem Javnog natječaja za 2022. godinu reagiralo je resorni ministar Željko Laketić odbacivši navedene sumnje i tvrdeći kako je pak sve provedeno po zakonu.

''Sve je urađeno u skladu s Pravilnikom o radu komisije, Pravilnikom o postupcima u provođenju programa razvoja male gospodarstvenike po, uvjetima iz Javnog poziva i Zakonom o poticajima za male gospodarstvenike'', kazali su za Bljesak.info iz ovog ministarstva.

Cijene kriterije

Posebno su napomenuli kako je tvrtke Mil Company ''ušla u krug od 47 aplikanata kojima su dodijeljena sredstva (od 93 koji su zadovoljili uvjete Javnog poziva) upravo cijeneći naprijed navedene kriterije''.

Također su istaknuli kako se ista, još uvijek, nije očitovala na akt upućen od strane Ministarstva o suglasnosti na iznos dodijeljenih sredstava.

Naime, Hercegovina info je u ponedjeljak objavila priopćenje tvrtke Mil Company u kojem tvrtka navodi da se odiče dobivenih poticaja ''jer je Povjerenstvo Ministarstva gospodarstva HNŽ pri odabiru dobitnika poticaja sredstva nesrazmjerno dodijelilo subjektima koji ne zadovoljavaju ni minimum uvjeta iz javnog poziva''.

"Uvidom u tabelarni prikaz poticajnih sredstava jasno je vidljivo da je Povjerenstvo ministarstva favoriziralo, ne znamo po kojem temelju, valjda političke podobnosti, pojedina poduzeća, dok je ona koja bi to trebala zaslužiti na neki način stavljala u podređeni položaj. Upoznati smo i sa slučajem da je pojedinim aplikantima svjesno izbacivana dokumentacija iz spisa i odgovora na Javni natječaj iako postoje nedvosmisleni dokazi da je dokumentacija bila kompletirana. Drugim riječima, to praktično znači da su selektivno birana poduzeća koja su oštećena'', kazali su iz tvrtke Mil Company.

Iz Ministarstva gospodarstva HNŽ pak tvrde kako je ''potpuno transparentno izvršeno bodovanje svakog aplikanta i ostvaren uvid u dostavljenu dokumentaciju, te je o istom sačinjen zapisnik, u kojem su navedeni i razlozi, ukoliko je neki od aplikanata dostavio nepotpunu dokumentaciju, u skladu s Javnim pozivom''.  

Navode kako je isto moguće provjeriti i osobnim uvidom svakog aplikanta u dokumentaciju koju je dostavio Ministarstvu gospodarstva.

Kvalitetan program

Ističu kako je prilikom sačinjavanja konačnog spiska, ministar je shodno Pravilniku i Zakonu, mogao dati prednost aplikantima čiji program ocijeni kako kvalitetan, kao i onima koji nisu odbijali sredstva u ranijem razdoblju. Posebno napominju kako je cijenjena i ravnomjerna teritorijalna zastupljenost, broj zaposlenih i drugi kriteriji propisani Pravilnikom.

Negirali su i sve tvrdnje ovog poduzeća o izbacivanju dokumentacije iz spiska te o navodnom postojanju nedvosmisleni dokazi da je dokumentacija bila kompletirana

''Ovim se narušava dignitet i ljudsko dostojanstvo članova komisije i službenika Ministarstva gospodarstva, zbog čega je moguće i pokretanje zakonskih procedura za neodgovorne tvrdnje i navode. Zbog toga pozivamo sve one koji posjeduju tzv. nedvosmislene dokaze, da iste dostave, a svaki aplikant ima mogućnost osobnog uvida u dokumentaciju koju je dostavio'', naveli su.

Podsjetimo, Ministarstvo gospodarstva HNŽ-a svake godine privatnim poduzećima i poduzetnicima daje milijune bespovratnih sredstava u vidu poticaja za sufinanciranje. Upravo pitanje transparentnosti podjele sredstava poteglo se kod zanatlija u Starom gradu koji su na društvenim mrežama objavili video u kojem govore o tome.

Mnogi od njih tvrde kako poticaje ''uvijek dobivaju isti''.

Kopirati
Drag cursor here to close