Bitno je onih 25 posto

Ministarstvo komentiralo snimku iz Staroga grada i poručilo: Ne uništavamo stare zanate

Ministarstvo je objasnilo kako su poticaji dodjeljivani obrtima koji ''mogu posjedovati najviše 25% robe koju ne izrađuju osobno, a takvih je vrlo mali broj''.
Gospodarstvo / Ulaganja | 30. 11. 2022. u 11:05 M.Grabovac | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo gospodarstva Hercegovačko neretvanske županije mišljenja je da ne postoji stvarna potreba za izdvajanjem starih tradicionalnih zanata u posebnu kategoriju prilikom dodjele poticajnih sredstava.

Također, tvrdnje da Ministarstvo gospodarstva i Vlada HNŽ uništavaju stare zanate smatraju netočnim, štoviše, ocjenjuju ih kao tendeciozne.

Nema potrebe

''Mišljenja smo da ne postoji stvarna potreba za istim s obzirom da stari i tradicionalni zanati ne egzistiraju samo u Starom gradu, već i na drugim područjima HNŽ, a ministarstvo ih je poticalo kroz redovne programe. Tako su poticaji dodjeljivani krojačima, drvorezbarima, kujundžijama, bakrorescima, kamenorescima, brijačima, obućarima i drugim starim zanatima koji, shodno zakonskim odredbama, mogu posjedovati najviše 25% robe koju ne izrađuju osobno, a takvih je vrlo mali broj.'', kazali su za Bljesak. info iz ovog ministarstva.

Kako se svake godine nađu u nemilosrdnoj borbi za poticajima s ostalim obrtima, a među njima i trgovinama koje prodaju većinom, ili isključivo, uvezenu robu, zanatlije iz Staroga grada ranije su uputili zahtjev Ministarstvu gospodarstva HNŽ da se odvoje od ostalih obrta u posebnu kategoriju, no nisu naišli na razumijevanje. Sudeći prema stavu ministarstva, borba za poticajima i dalje će biti surova.

Zbog sumnje u transparentnost dodijele poticaja na društvenim mrežama objavljen je i video u kojem brojne zanatlije iz Starog grada u Mostaru govore o tome.  

Neistinite ili poluistinite snimke

Ministarstvo gospodarstva HNŽ u vezi toga navelo je da ''autor snimke iznosi neistine ili poluistine, te kod nekih obrtnika pokušava navodnu krivnju i optužbe usmjeriti u pravcu Ministarstva gospodarstva i Vlade HNŽ'', posebno ističući kako su ''neki na ovim snimkama od njih dobivali ova sredstva''.

Također ističu da je i ''sam autor snimke, vlasnik obrta „Abrabakra“ prilikom dodjele poticajnih sredstava za 2020.godinu dobio iznosu od 4.000 KM, koji je prvi put aplicirao za dodjelu istih''.

Naime, riječ je o dodjeli poticaja iz LOT-a 1  - otvaranje novih obrta, a koji, prema objašnjenju zanatlija iz Staroga grada, i nije sporan ''jer se na njega ne prijavljuje puno konkurenata i poticaje za otvaranje obrta dobivaju svi''. Objašnjavaju, cijelo vrijeme je sporan LOT 3, kategorija za dodjelu poticaja u koju ulaze svi – obrti koji se bave preprodajom tuđe robe i zanatlije koje proizvode svoju robu.

Nekom važni, a nekom ne

Kada je riječ o subvencioniranju starih tradicionalnih zanata, s mišljenjem ministarstva ipak se ne slaže struka. Oni pak ističu, ''stare zanate, bez obzora što je praktična potreba za njima izumrla, važno je pomoći i očuvati kako u starom dijelu grada Mostara, tako i u cijeloj županiji''. Smatraju da se prave zanatlije, koji se bave izvornim procesom i radom, kad je u pitanju podjela poticaja, ''treba staviti na posebno mjesto i izdvojiti od svih ostalih koji se bave bilo čim drugim''.

Iz Turističke zajednice HNŽ ranije su za Bljesak istaknuli kako je ''važno da nadležni, ne samo u Mostaru nego u cijeloj županiji, pomognu stare zanate, da sufinanciraju njihov rad i da ih se promovira''.

''Od izuzetnog je značaja da se u radnjama u Starom gradu nalaze i ljudi koji se bave starim zanatom. Turisti koji dolaze iz raznih strana svijeta sve više žele vidjeti upravo te stvari, ne ovo što je sada uzelo maha gdje se sve i svašta uvozi i prodaje'', kazali su za Bljesak.info iz Turističke zajednice HNŽ.

Upozorenje i od UNESCO-a

Koliko je loše stanje s tradicionalnim zanatima u Mostaru uvidio je i UNESCO koji je prije par godina nadležnima poručio kako bi se ''konačno trebao zauzeti stav te pomoći na očuvanju starih zanata u smislu da se nositelji starih zanata ohrabre da ih i dalje njeguju''.

''Zanatima se ne posvećuje dovoljna pažnja kako bi se oni održali, a prostori u kojima su nastajali se 'kontaminiraju' nekim drugim produktima koji ni sadržajno ni porijeklom ne pripadaju tim lokalitetima'', kazali su tada iz UNESCO-a. 

Nije poznato da je netko od nadležnih poduzeo neke konkretne korake kada je riječ o pomoći i očuvanju tradicionalnih zanata. Milijuni bespovratnih sredstava najčešće idu u ruke obrtima koji se bave preprodajom uvezene robe, a stare tradicionalne zanate ovakvom raspodjelom dovodi pred izumiranje.

Predsjednik Udruge poslodavaca Link Tomislav Majić ranije je za Bljesak.info kazao kako sve države koje imalo drže do sebe posebno tretiraju te specijalnosti koje su se nekada radile te poručuje kako ''Mostar neće propasti ako se njih oslobodi svih davanja, samo ćemo sačuvati naše tradicionalne stare zanate''.

Nova godina, novi poticaji

Iz Ministarstva gospodarstva Hercegovačko neretvanska županije savjetovali su zanatlije da ''svoje napore usmjere u pravcu ishođenja olakšica kod plaćanja previsokih zakupnina za prostore u kojima obavljaju djelatnost'', što im kako ističu ''i predstavlja najveće opterećenje u radu''. Ministarstvo će, navode, ''poticati otvaranje novih obrta, kao posebnu kategoriju kroz LOT 1, a oni obrti koji ne spadaju u novoosnovane, biti tretirani kroz LOT 3, zajedno s ostalim obrtima''.

No upravo ovi poticaji tretirani kroz LOT 3 problem su zanatlija u Starom gradu koji sumnjaju transparentnost Ministarstva kada je riječ o njihovoj podjeli. Mnogi od njih tvrde kako poticaje ''uvijek dobivaju isti'', nerijetko ''radnje koje prodaju isključivo samo uvezenu robu''.

''Nije istina''

Iz Ministarstva se ne slažu s ovim primjedbama pojedinih obrtnika iz Starog grada i tvrde ''nije istina, tko želi može sve provjeriti u Službenim novinama HNŽ, gdje se redovno objavljuju spiskovi korisnika poticajnih sredstava za svaku godinu''.

''Na primjedbe pojedinih obrtnika iz Starog grada, da poticaje odbijaju uvijek oni obrti koji prodaju isključivo uvezenu robu, tvrdimo da ovi navodi ne odgovaraju istini, s obzirom da su poticaje dobijeli i obrtnici čija djelatnost je precizirana u federalnoj kategorizaciji starih i tradicionalnih zanata'', kazali su za Bljesak.

Potvrdili su kako svake godine sa svojih stranica brišu podatke o prošlogodišnjim dobitnicima poticaja.

''Navedeni podaci objavljuju se na stranicama Ministarstva gospodarstva i Vlade HNŽ za tekuću godinu, te se skinu nakon godinu dana, bez obaveze daljeg čuvanja s obzirom da postoje podaci o istom u Službenim novinama HNŽ, kao i u pisanoj dokumentaciji Ministarstva''

Poručili su kako je ''svakom aplikantu, koji nije dobio poticajna sredstva, omogućeno da kod Ministarstva ostvari osobni uvid u svoju dokumentaciju, uz obrazloženje razloga zbog kojih mu nije bilo moguće dodijeliti sredstva''.

Ima li inspektora?

Iako iz Ministarstva za Bljesak.info tvrde da su poticaji ranijih godina dodjeljivani i obrtima koji prodaju ''25% robe koju ne izrađuju osobno'', te kako je takvih ''vrlo mali broj'', zanatlije iz Starog grada tvrde suprotno, broj je puno veći, te upozoravaju kako ''nitko ne nadgleda tko prima poticaje i kavu robu oni što primaju poticaje drže u radnjama''.

Podsjetimo, od 66 prijavljenih obrta s područja Hercegovačko-neretvanske županije poticaj za 2021. dobila su samo dva tradicionalna obrta iz Starog grada - slikar i kujundžija. 

''Što se tiče provjere djelatnosti obrta, Ministarstvo gospodarstva, posredstvom Inspektorata, vrši provjere utroška dodijeljenih sredstava, te vodi Registar obrtnika HNŽ, a za kontrolu poslovanja obrtnika u Mostaru je nadležna Federalna porezna inspekcija, čiju nadležnost je priznao Grad Mostar. Shodno tome ova je inspekcija, značajnom broju obrtnika iz Starog grada, naložila nabavku fiskalnih kasa, s obzirom da je, prilikom inspekcijskih nadzora, utvrđeno da ovi obrtnici posjeduju značajno veći dio robe, od onoga što zakon propisuje kao maksimum, čime se prestaju tretirati kao stari i tradicionalni zanati, te spadaju u kategoriju trgovine'', pojasnili su iz Ministarstava.

Kopirati
Drag cursor here to close