Briga o kulturnom naslijeđu

Zanatlije i poticaji: Nije krivo Ministarstvo, kriva je Vlada HNŽ

Stari tradicionalni zanati svake godine se s ostalim obrtima nađu u nemilosrdnoj borbi za poticajima koje daje Ministarstvo gospodarstva HNŽ.
Vijesti / Flash | 24. 11. 2022. u 10:42 M.Grabovac | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nije krivo Ministarstvo gospodarstva, kriva je Vlada Hercegovačko neretvanske županije. Ona je iz javnog poziva za subvenciju poduzetnicima izbacila LOT 4, a na koji su za poticaje ministarstva ranije prijavljivali svi stari tradicionalni zanati'', objasnio je za Bljesak.info Aner Kruškonja, predsjednik Obrtničke komore Hercegovačko neretvanska županije.

Zanatlije iz Staroga grada ogorčeni dosadašnjom podjelom poticaja ranije su uputili zahtjev Ministarstvu gospodarstva HNŽ da se odvoje od ostalih obrta u posebnu kategoriju, no nisu naišli na razumijevanje nadležnih.

Podsjetimo, stari tradicionalni zanati svake godine se s ostalim obrtima nađu u nemilosrdnoj borbi za poticajima koje daje Ministarstvo gospodarstva HNŽ. Prošle godine od 66 prijavljenih obrta s područja Hercegovačko-neretvanske županije poticaj su dobila samo dva tradicionalna obrta iz Starog grada - slikar i kujundžija.

Zašto je Vlada HNŽ izbacila LOT 4 nije poznato, no Kruškonja objašnjava koliko će LOT-ova biti na pozivu određuje Vlada, ne ministarstvo.  

''Sada je sve to pomiješano, svi se stavljaju skupa u isti natječaj. Nije to uredu, ali zašto Vlada tako rad, ne znam'', kazao je.

Upozorenje UNESCO-a

Prije nekoliko godina UNESCO je stanje s tradicionalnim zanatima u Mostaru ocijenio vrlo lošim poručivši tada kako bi se konačno ''trebao zauzeti stav te pomoći na očuvanju starih zanata u smislu da se nositelji starih zanata ohrabre da ih i dalje njeguju''.

''Zanatima se ne posvećuje dovoljna pažnja kako bi se oni održali, a prostori u kojima su nastajali se 'kontaminiraju' nekim drugim produktima koji ni sadržajno ni porijeklom ne pripadaju tim lokalitetima'', kazali su tada iz UNESCO-a. 

Od tada ništa se nije poduzelo kako bi se pomoglo starim zanatima, štoviše dovelo ih se na sami rub opstanka.

Stare zanate, bez obzora što je praktična potreba za njima izumrla, važno je očuvati kako u starom dijelu grada Mostara, tako i u cijeloj županiji. Iz Turističke zajednice Hercegovačko neretvanske županije ističu da su zanatlije jedna od ključnih stvari koja nedostaje, ne samo u Starom gradu u Mostaru nego u cijeloj županiji.

Kad je u pitanju podjela poticaja smatraju da se prave zanatlije, koji se bave izvornim procesom i radom, treba staviti na posebno mjesto i izdvojiti od svih ostalih koji se bave bilo čim drugim.

''Od izuzetnog je značaja da se u radnjama u Starom gradu nalaze i ljudi koji se bave starim zanatom. Turisti koji dolaze iz raznih strana svijeta sve više žele vidjeti upravo te stvari, ne ovo što je sada uzelo maha gdje se sve i svašta uvozi i prodaje. Važno je da nadležni, ne samo u Mostaru nego u cijeloj županiji, pomognu stare zanate, da sufinanciraju njihov rad i da ih se promovira '', kazali su za Bljesak.info iz Turističke zajednice HNŽ.

Predsjednik Udruge poslodavaca Link Tomislav Majić ranije je za Bljesak.info kazao kako sve države koje imalo drže do sebe posebno tretiraju te specijalnosti koje su se nekada radile.

''U Mostaru se starim zanatima bavi nekih dvadeset do trideset ljudi. Neće Mostar propasti ako se njih oslobodi svih davanja, samo ćemo sačuvati naše tradicionalne stare zanate'', objasnio je.

Obrtnica bi puno toga riješila

Rješenje o zaštiti starih tradicionalnih zanata predsjednik Obrtničke komore HNŽ vidi u povratku obrtnica kojima bi se, objašnjava, davalo odobrenje za obavljanje tradicionalnih i starih zanata.

''Njih bi mogli dobiti samo stari tradicionalni zanati i obrtnici, a ne radnje koje se vode kao obrti i nude uvezenu kinesku robu. Prilikom javnog poziva za subvenciju predočili bi svoju obrtnicu i odmah bi ulazili u kategoriju za stare zanate'', za Bljesak.info Aner Kruškonja.

Ove obrtnice nekada su se zakonski izdavale u Federaciji, no to je ukinuto 2009. godine.

''Mi to već duže tražimo od federalnog ministarstva, da amandmanima uvrste ovo u novi Zakon o obrtu. Ukoliko želimo zaštitit stare zanate trebalo bi se prvo krenuti od ovog koraka pa zatim preko županijskih ministarstva koji bi davali poticaje'', pojasnio je.  

Nadležni još šute

Pitanje opstanka starih zanata poteglo se zadnjih dana zbog poticaja koje Ministarstvo gospodarstva HNŽ-a svake godine dijeli privatnim poduzećima i poduzetnicima. Milijuni bespovratnih sredstava najčešće idu u ruke obrtima koji se bave preprodajom uvezene robe, a stare tradicionalne zanate ovakvom raspodjelom dovodi pred izumiranje.

Upit u vezi poticaja i starih tradicionalnih zanata uputili smo nadležnima na županijskoj razini, no njihov odgovor do objavljivanja ovog teksta nismo dobili.

Stari zanati na neki način su povijesna priča ovih krajeva kojom se ponosimo samo u svojim brošurama i razglednicama, ali kuckanja kazandžija, limara, kandžija i drugih zanatlija već odavno se sve rjeđe čuje starim dijelom grada Mostara.

Kopirati
Drag cursor here to close