Čekanje Vlade

Nezadovoljni (ne)pomaganjem: I zdravstveni djelatnici najavili prosvjed!

Buran prosinac očekuje Grad Mostar i Hercegovačko-neretvansku županiju. Čeka se pomoć
Gospodarstvo / Novac | 06. 12. 2022. u 14:09 A. Zadro | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svi zdravstveni radnici u hercegovačko-neretvanskoj županiji stupit će u prosvjede ako ih Vlada HNŽ-a izostavi iz odluke o jednokratnoj pomoći na prijedlog Federalne Vlade, potvrdio je za Bljesak.info Ivica Anić predsjednik Sindikata SKB Mostar.

''Mi smo slali dopis za pomoć SKB Mostar ali nitko nam još uvijek ništa ne odgovara. Ukoliko ostali djelatnici u HNŽ-u dobiju pomoć, a zdravtsveni djelatnici ne, bit ćemo jedini koji nismo dobili pomoć i svi ćemo u cijeloj županiji stupiti u prosvjede'', kazao je Anić.

Potvrdio je da zdravstveni radnici preko deset godina nisu dobili regres, ali ni božićnicu iako Zavod zdravstvenog osiguranja svake godine taj novac uplati. No, pozivajući se na zakon, ustanova koja posluje u minusu, nije dužna uplatiti radnicima taj novac. 

Podsjetimo, i Unija neovisnih sindikata korisnika proračuna Hercegovačko-neretvanske županije u ponedjeljak je održala jednosatni štrajk upozorenja zbog nezadovoljstva odlukom Vlade HNŽ-a da isplati po 300 konvertibilnih maraka (KM) jednokratne pomoći svim proračunskim korisnicima. 

Prosvjedna šetnja 9. prosinca

Štrajkale su srednje i osnovne škole na području HNŽ-a kao i državni službenici i namještenici.

Sindikalisti smatraju kako u županijskom proračunu ima dovoljno novca da se svima isplati jednokratna novčana pomoć u punom iznosu od 1.080 KM.

Ukoliko se Vlada HNŽ-a ogluši na njihov zahtjev, članovi sindikata korisnika proračuna HNŽ-a održat će prosvjednu šetnju u petak, 9. prosinca.

''Prosvjednu šetnju smo najavili za petak ukoliko se Vlada ne oglasi. Oni su nama poslali neki dopis koji ni sami ne razumijemo i ne znamo što im ovo znači. I dalje nas ne pozivaju na pregovore, tako da smo mi za petak najavili prosvjednu šetnju ukoliko do tada ne sjednemo s njima i postignemo dogvor'', kazala je ranije predsjednica Županijskog odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja u HNŽ-u Edina Čomić.

Nakon toga oglasila se i Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) koja je najavila da će na sjednici razmotriti mogućnost da se proračunskim korisnicima isplati jednokratna pomoć od 1.080 KM, što traže predstavnici sindikata proračunskih korisnika.

''Vlada je u sklopu nastavka rasprave o Izmjenama i dopunama Proračuna HNŽ za 2022. godinu i Proračunu HNŽ za 2023. godinu raspravljala i o odobravanju jednokratne novčane pomoći zaposlenicima proračunskih korisnika u HNŽ-u, kao vidu dodatne potpore uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena. Vlada će odluku o iznosu koji će biti uplaćen korisnicima Proračuna donijeti u skladu s raspoloživim sredstvima na sljedećoj sjednici  kada će biti usvojen konačan prijedlog Izmjena i dopuna Proračuna HNŽ za 2022. godinu'', navodi se u priopćenju Vlade HNŽ-a.

Inače, Vlada HNŽ-a je iznos od 300 KM predložila jer je to cifra koja se može isplatiti bez rebalansa proračuna. S obzirom da se trenutno radi rebalans proračuna, sindikalisti su odlučili da reagiraju u tijeku tog rebalansa, jer kako su rekli ranije, proračun je puniji nego ikad i stvar je toga gdje će se ta sredstva usmjeriti.

U ''zraku'' pomoć Grada Mostara

U ''zraku'' je i odluka o jednokratnoj pomoći uposlenicima Grada Mostara za koje je predviđeno u rebalansu proračuna po 400 KM. No Gradsko vijeće zatražilo je očitovanje o toj odluci koje se još uvijk čeka. 

Prvotno je jedan gradski sindikat zatražio 300 KM da bi nakon pritisaka zatražili puni iznos ili 70 posto od 1080 KM.

Podsjetimo, početkom studenog je nekoliko sindikata svojim poslodavcima slalo zahtjeve za isplatu jednokratne pomoći.

Tada su pisma upututili, koliko je u javnosti poznato, Sindikat Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, Sindikat Vatrogasaca, Sindikalna organizacija Gradske uprave Grada Mostara.

Inače, poslodavci u Federaciji Bosne i Hercegovine imaju rok, a prema Uredbi Vlade, da do kraja godine, ako su u mogućnosti, isplate po 1.080 KM pomoći radnicima kao odgovor na inflaciju. "Navedena pomoć, isplaćena pod uvjetima utvrđenim Uredbom, se ne smatra plaćom ili naknadom plaće prema odredbama Zakona o radu te ne podliježe obračunu plaćanja poreza i doprinosa", objašnjeno je ranije iz Federalnog ministarstva financija.

Vlada Federacije BiH naknado je dopunila uredbu o isplati jednokratne pomoći po kojoj se u članu 19. iza stavka (4), dodaje se novi stavak (5), koji glasi: "Aktom poslodavca utvrdit će se posebni kriteriji za isplatu i visinu isplate jednokratne pomoći iz stava (1) ovog članka."

To znači da kompanije, tj. poslodavci mogu donijeti odluku da iznos od 1080 KM isplate u ratama, što će biti dodatna olakšica za ovu neoporezivu isplatu.  

Kopirati
Drag cursor here to close