Najavili konferenciju

Sindikalisti u HNŽ-u nezadovoljni s 300 KM

Radnici na županijskom proračunu nisu zadovoljni najavom jednokratne pomoći od 300 KM.
Gospodarstvo / Posao | 29. 11. 2022. u 10:51 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koordinacija sindikata korisnika proračuna u Hercegovačko-neretvanske županije najavio je tiskovnu konferenciju u srijedu 30.11. 2022. godine s početkom u 10 sati.

Tema konferencije bit će nezadovoljstvo članstva isplatom jednokratne pomoći u iznosu od 300 maraka i neispunjavanje dogovorenog sa zadnjih pregovora.

Podsjetimo, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije ranije je donijela Odluku o odobravanju jednokratne novčane pomoći u iznosu od 300 KM zaposlenicima svih proračunskih korisnika u HNŽ-u.

Naknadno smo neslužbeno doznali i da je Vlada zbog nezadovoljstva sindikalaca povukla ovu odluku.

Iako je ova informacija nekim kanalima potvrđena sindikalistima, iz Vlade nam je 14. studenog odgovoreno kako odluka ostaje na snazi te da će jednokratna pomoć biti isplaćena do kraja godine, najvjerojatnije uz plaću za mjesec studeni.

Podsjetimo, odluka za isplatu jednokratne novčane pomoći zaposlenicima svih proračunskih korisnika u HNŽ-u bez plaćanja poreza i doprinosa kao vid dodatne podrške zaposlenicima uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena u iznosu od 300 KM po zaposleniku, donesena je 12. listopada.

Podsjetimo, sindikalci u HNŽ-u su tražili da se zaposlenicima umjesto 300 KM isplati maksimalni iznos prema Uredbi Vlade od 1.080 KM.

Podsjetimo, početkom studenog je nekoliko sindikata svojim poslodavcima slalo zahtjeve za isplatu jednokratne pomoći. Tada su pisma upututili, koliko je u javnosti poznato, Sindikat Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, Sindikat Vatrogasaca, Sindikalna organizacija Gradske uprave Grada Mostara.

Inače, poslodavci u Federaciji Bosne i Hercegovine imaju rok, a prema Uredbi Vlade, da do kraja godine, ako su u mogućnosti, isplate po 1.080 KM pomoći radnicima kao odgovor na inflaciju.

"Navedena pomoć, isplaćena pod uvjetima utvrđenim Uredbom, se ne smatra plaćom ili naknadom plaće prema odredbama Zakona o radu te ne podliježe obračunu plaćanja poreza i doprinosa", objašnjeno je ranije iz Federalnog ministarstva financija. Vlada Federacije BiH naknado je dopunila uredbu o isplati jednokratne pomoći po kojoj se u članu 19. iza stavka (4), dodaje se novi stavak (5), koji glasi: "Aktom poslodavca utvrdit će se posebni kriteriji za isplatu i visinu isplate jednokratne pomoći iz stava (1) ovog članka."

To znači da kompanije, tj. poslodavci mogu donijeti odluku da iznos od 1080 KM isplate u ratama, što će biti dodatna olakšica za ovu neoporezivu isplatu. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close