Financijski problemi

Od 25,5 mil. KM duga, 23 otpada na državne tvrtke

Gospodarstvo / Flash | 14. 10. 2013. u 10:23 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako se naglasak na priči o financijskim problemima stavlja na privatne tvrtke, podaci o dugovanjima prema Zavodu zdravstvenog osiguranja HNŽ-a pričaju drugačiju priču.

Da pad prihoda od 10 posto u 2013. godini, u odnosu na prethodnu godinu, nije jedini financijski problem s kojim se Zavod nosi, govori podatak da ova ustanova ima velika potraživanja na ime neuplaćenih doprinosa iz ranijih godina tvrtki u kojima je udio državnog kapitala 50 posto i više.

Potraživanja Zavoda iznose 25,545.847,95 KM od čega se 23,198.902,80 maraka odnose na državne tvrtke koje su prijavile dugovanja i za koje je kod izračuna primijenjen Zakon o djelomičnom otpisu dospjelih, a nenaplaćenih potraživanja, te 371 tvrtka u privatnom vlasništvu (d.o.o., d.d., s.t.r.) s kojima je Zavod sklopio sporazum o obročnom plaćanju duga, a ukupan dug po tim sporazumima iznosi 2,197.726,49 KM, prenosi današnji Večernji list.

Najveći dužnik na novoj listi su Željeznice FBiH  sa 6,779.367,64 maraka duga dok je na drugom mjestu, po visini dugovanja, Igman d.d. Konjic s dugom od 3,395.313,66 KM.

Na trećem mjestu nalazi se tvrtka „Granit“ iz Jablanice za kojom mnoge ne zaostaju Hidrogradnja Sarajevo i Vodovod d.o.o. Mostar.

Naplata samo dijela potraživanja riješila bi većinu problema s kojima se Zavod suočava ove godine, ali nitko ne jamči kako će do toga doći.

U međuvremenu, čelnici ZZO-a HNŽ-a pokušavaju rješavati nagomilane probleme. Na zadnjoj sjednici Upravnog vijeća ove institucije jednoglasno je usvojen drugi rebalans financijskog plana ove institucije.

Prvi rebalans financijskog plana usvojen od Upravnog vijeća još u srpnju, ali Vlada HNŽ-a nije ni razmatrala tako da je drugi rebalans bio neophodan. Čekanje na suglasnost ima ogromne negativne posljedice po ZZO HNŽ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close