Čestitke

Sretan Praznik rada u zemlji s premalo radnika

Gospodarstvo / Flash | 01. 05. 2016. u 06:20 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U znak sjećanja na radničke demonstracije, održane u Chicagu prije 130 godina, i iz poštovanja prema borbi za radnička prava, Agencija za rad i zapošljavanje BiH svim radnicima čestita Međunarodni praznik rada sa željom da broj radnika u našoj državi svake godine bude sve veći, a radnička prava na razini dostojnom čovjeka.

''Ovaj praznik predstavlja dan solidarnosti radnih ljudi cijelog svijeta i opominje da postoji veliki broj onih koji ne mogu ostvariti jedno od osnovnih ljudskih prava, pravo na rad'', priopćeno je iz Agencija za rad i zapošljavanje BiH.

I Sindikalna organizacija Gradske uprave Grada Mostara čestitala je svim svojim članovima, svim uposlenicima, radnicima i građanima Mostara 1. svibnja, Međunarodni praznik rada.

''Svim članovima Sindikalne organizacije Gradske uprave Grada Mostara i svim uposlenicima, svim radnicima i građanima Mostara čestitamo 1. svibanja, Međunarodni praznik rada s jednom željom da se kroz socijalni dijalog izborimo za i našu budućnost, budućnost naše djece i u njoj bolje uvjete rada dostojne čovjeka, za pravedne zakone i plaće dostojne čovjeka'', stoji u prvosvbanjskoj čestitki Sindikalne organizacije Gradske uprave Grada Mostara.

Međunarodni praznik rada obilježava se kao spomen na velike radničke demonstracije održane u Chicagu 1. svibnja 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više od dvije stotine radnika, a osmero je radnika osuđeno na smrt.

Demonstracije su održane radi zahtjeva radnika za osmosatnim radnim vremenom, tj., zahtjevom za tri osmice – 8 sati rada, 8 sati rekreacije, 8 sati odmora.

Tri godine kasnije, 1. svibanj se u svijetu obilježava kao Međunarodni praznik rada.

Inače, na dan 31.3.2016. u Bosni i Hercegovini je bilo 530.370 osoba na evidencijama zavoda i službi zapošljavanja u Bosni i Hercegovini

Kopirati
Drag cursor here to close