Tuzla

Policija nabavlja zastrašujuće oklopnjake - koriste ih vojska Ukrajine i NASA

''Dakle, ovo su policijska vozila i ona nemaju nikakve veze s borbenim oklopnim vozilima koje koristi vojska", poručuje ministar MUP-a TK.
AutoMoto / Flash | 20. 01. 2023. u 10:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar unutarnjih poslova Tuzlanskog kantona je u razgovoru za Klix.ba otkrio da će ova županija nabaviti četiri oklopna transportera Senator kanadske kompanije Roshel.

"Radi se o vozilima Roshel Senator iza koje stoji kanadska kompanija za proizvodnju oklopnih transportera. Možemo reći da je riječ o većoj verziji džipa, koji ima osam sjedišta i protubalističku zaštitu druge kategorije te vozilo ne može probiti metak '7,62'. Dakle, ovo su policijska vozila i ona nemaju nikakve veze s borbenim oklopnim vozilima koje koristi vojska", kazao je Mehanović o karakteristikama vozila.

Roshel je relativno mlada kanadska kompanija osnovana 2016. godine, ali se već dokazala u proizvodnji oklopnih vozila te njene proizvode koristi NASA te policijske agencije u Kanadi i SAD.

Ne zna se koja varijanta stiže

Pod povećalom su se vozila našla nakon što ih je Kanada u sklopu svojih donacija isporučila za Ukrajinu. U svibnju prošle godine je isporučeno osam ovih vozila u varijanti APC, a polovinom siječnja najavljeno je da će u sklopu novog paketa pomoći za Ukrajinu biti isporučeno čak 200 ovakvih vozila. Cijena paketa je procijenjena na preko 90 milijuna dolara.

Video: Oklopna vozila od Kanade za Ukrajinu

Zanimljivo je da su primjerci koji su već isporučeni svoju upotrebu našli svoju svrhu kod jedinice Kraken koja je dio ukrajinskih spetsnaz jedinica i koja je jedna od najhvaljenijih dijelova ukrajinskih oružanih snaga.

U odgovoru ministra nije precizirano da li se o varijanti koja je kvalificirana kao APC (oklopni transporter ili o varijanti označenoj kao ERV (vozilo hitnih službi). Osim razlike u izgledu, kod oba vozila su iste osnovne performanse. Osnova vozila je neko od Fordovih vozila, kompanija nikada nije otkrila koje ali većina stručnjaka smatra da se radi o F-150. Široka rasprostranjenost F-150 trebala bi i Senatore učiniti jednostavnijim za održavanje.

Specifikacija

Vozila pokreće dizelski 6.7 litarski V-8 motor, koji razvija 330 konjskih snaga. Pogon je na sve četiri točka, a mjenjač je šestostupanjski automatski. Dimenzije vozila su 5945 x 2340 x 2450 mm, a mogu primiti do 12 putnika. Također, ova vozila se prilagođavaju prema zahtjevima koje postavi kupac pa mogu imati jedna ili dvoja vrata sa zadnje strane te od jednih do četvora vrata sa strana. Po želji kupca moguće je staviti običnu klupu ili sjedišta zaštićena od eksplozije mine.

Senator prema specifikaciji imaju balističku zaštitu do kalibra 7.62 mm. Vozilo je testirao Nacionalno istraživačko vijeće Kanade, , kako bi se potvrdio njegov statički prag prevrtanja i karakteristike odziva na prevrtanje. Vozilo je pokazalo najbolje performanse bočnog nagiba u klasi konstantno dostižući oznaku od 39 stupnjeva na obje strane. Na vozilo je moguće montirati mitraljeze kalibra 7.62 mm ili 12.7 mm.

Kompanija se hvali kako Senator APC ima visoku mogućnost manevriranja, s malim radijusom okreta što ga čini izvrsno pogodnim za urbana područja. Čitavo vozilo je klimatizirano, što posadi omogućava ugodno djelovanje u svim klimatskim okolnostima.

Kopirati
Drag cursor here to close