Deutschland-Ticket

Hoće li na ovaj način Nijemci iz svojih automobila prijeći u javni prijevoz?

Milijuni Nijemaca od 1. svibnja će moći da koriste lokalni javni prijevoz sa jeftinom mjesečnom kartom. Kasnija poskupljenja karte su moguća.
AutoMoto / Flash | 01. 04. 2023. u 08:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Milijuni Nijemaca od 1. svibnja će moći da koriste lokalni javni prijevoz sa jeftinom mjesečnom kartom, odlučio je parlament odobrivši zakon o sufinanciranju te karte. Službena prodaja Deutschland-Ticketa koji će koštati 49 eura počinje u ponedjeljak.

Država će od 2023. do 2025. sa 1,5 milijardi eura godišnje priskočiti da prijevoznicima nadoknadi polovicu mogućih gubitaka zbog jeftine karte. Drugu polovicu financirat će njemačke pokrajine.

U planu je pretplata koja će moći da se naruči online, otkaže iz jednog mjeseca u drugi i koja će važiti u autobusima, tramvajima i na željeznici u cijeloj Njemačkoj.

Svrha karte je da javni putnički lokalni prijevoz učini privlačnijim i da ljude navede da iz svojih automobila pređu na tu vrstu prijevoza.

Kasnija poskupljenja karte su moguća. Proteklih tjedana su mnoga prometna poduzeća već primila prednarudžbe za novu kartu.

"Ta karta će konačno dovesti u red cjenovnu džunglu u lokalnom prometu," rekla je službenica Njemačkih željeznica Evelyn Palla.

Sa novom kartom korisnici će u početku za 49 eura moći da koriste autobuse i vozila na tračnicama u lokalnom javnom prometu na teritoriji cijele Njemačke.

Kopirati
Drag cursor here to close